Kdaj bo na dražbo šel poslovni prostor Vrtnica in kdo ga utegne kupiti?

16. 07. 2019 10:42

Hotel Turška mačka, Slaščičarna Zvezda, Gostilna pri mostu in Kavarna Vrtnica so bili nekoč del propadle poslovno-nepremičninske skupine PSZ d.d. v lasti Darka Zupanca, sedaj pa bolj ali manj uspešno iščejo nove lastnike.

Medtem, ko je stečajnemu upravitelju Zvezdo in Turško mačko že uspelo prodati, Gostilna pri mostu z izklicno ceno 300 tisoč evrov, pa še čaka na kupca, se postopki glede izvedbe dražbe za Kavarno Vrtnica čedalje bolj zapletajo.

Na sodišču namreč poteka pravda, v kateri želi stečajni upravitelj podjetja Domine, ki je bil del skupine PSZ, Benjamin Pačnik dokazati, da je bil zunanji vrt že ob izgradnji stanovanjskega bloka v celoti dodeljen poslovnemu prostoru, etažni lastniki pa na drugi strani dokazujejo, da je zunanji vrt v sorazmernem deležu tudi njihova last.

Pravdni postopek igra ključno vlogo pri prodaji gostinskega lokala, katerega izklicna cena na dražbi bi bila brez zunanje terase občutno nižja. Ugiba se, da bi lahko Vrtnica z zunanjo teraso dosegla podobno izklicno ceno, kot Gostilna pri mostu, brez terase pa bi bila cena občutno nižja.

Prvostopenjsko sodišče je sicer tožbo zoper etažne lastnike pred meseci zaradi procesne napake zavrnilo, a je bila na odločitev pravočasno podana pritožba, zato se bodo postopki nadaljevali.

Stečajni upravitelj pričakuje, da bo dražba izvedena do konca leta

Za pojasnila v zvezi s sodnim postopkom glede lastništva nad zunanjim vrtom smo se obrnili na stečajnega upravitelja Benjamina Pačnika. Ta nam je potrdil, da je sodišče na prvi stopnji njihovo tožbo res zavrnilo, vendar ne zaradi vsebinske obravnave zadeve, temveč zaradi procesne zadeve.

vrtnica-stanovanjski-blok“V takšnih postopkih morajo biti namreč toženi vsi etažni lastniki, a ker je med tem eden od njih umrl, dedič, ki je podedoval stanovanje pa se ni strinjal s tem, da je med toženimi, je sodišče tožbo zavrnilo. Ključno vprašanje pri pravdnem reševanju sedaj torej je, ali se mora ta etažni lastnik strinjati ali ne, in bi bil vključen avtomatsko, saj drugače se pravdni postopek ne more izvesti. To je tudi razlog, da je bila celotna zadeva na prvi stopnji zavrnjena.” Stečajni upravitelj je zato v začetku aprila na odločitev podal pritožbo in pričakuje nadaljevanja postopka.

Kljub vsemu Pačnik pričakuje, da se bo dražba poslovnega prostora Vrtnica izvedla še letos. V vsakem primeru pa se mora pred dražbo razrešiti vprašanje o lastništvu terase, saj se bo na podlagi tega določila izklicna cena.

Sicer pa Pačnik meni, da v nobenem primeru ni vprašanje ali se bo vrt v sklopu lokala lahko uporabljal ali ne, vprašanje je samo kdo bo imel od tega korist. Če bodo to etažni lastniki, jim bo namreč bodoči lastnik Vrtnice moral v stanovanjski sklad plačevati za uporabo terase.

Nadzorni odbor stanovanjskega bloka se sklicuje na vpis lastninske pravice v zemljiški knjigi

Na drugi strani je nadzorni odbor etažnih lastnikov stanovanjskega bloka na Malgajevi ulici prepričan, da ni nobenega dvoma o tem, kdo je lastnik terase. Kot so nam pojasnili, je namreč v zemljiški knjigi lastništvo zunanjih površin vpisano na vse etažne lastnike in ne zgolj na poslovni prostor.

“Podjetje, ki vodi stečajni postopek, skuša dokazati, da je bil vrt že ob izgradnji stanovanjskega bloka v celoti dodeljen poslovnemu prostoru” pojasnjuejo. Dodajo, da je bila takrat terasa dana samo v upravljanje, nikjer pa naj ne bi bilo zavedeno, da lastniku poslovnega prostora pripada večji del terase, kot je njegov sorazmerni lastniški delež, ki pripada vsakemu etažnemu lastniku.

Stanovalci so prepričani, da se sodišče ne more odločiti drugače, kot da jim prizna lastništvo nad zunanjimi prostori, tudi zato, ker so kot lastniki zavedeni v zemljiški knjigi. Vsaka drugačna odločitev sodišča bi bila po njihovo zelo sumljiva. V primeru, da sodišče ne razsodi v njihov prid, pa se bodo na postopek seveda pritožili.

Stanovalci naj bi sicer v preteklosti, s skupnim soglasjem, del terase želeli dati v najem sosednjemu lokalu Za Gušt, ki je tam želel urediti teraso z igrali za otroke, vendar pri tej nameri niso uspeli.

Kdo se utegne na dražbi potegovati za poslovni prostor Vrtnica?

Neuradno naj bi bilo za nakup Vrtnice že nekaj interesentov, vendar je o tem še preuranjeno govoriti, saj se morajo najprej razrešiti vsi sodni postopki glede lastništva zunanje terase.

Sicer pa bi eden izmed potencialnih kupcev utegnilo biti družinsko podjetje IGIZ d.o.o., ki je poslovni prostor najelo decembra 2017 še od takratnega lastnika Darka Zupanca in je v ureditev Cafe Bara Vrtnica tudi že vložilo nekaj sredstev. Na naše vprašanje o tem, ali se bodo na dražbi potegovali za nakup poslovnega prostora Vrtnica, so nam iz podjetja odgovorili le, da so za nakup načeloma zainteresirani, vendar je vse odvisno od rezultata pravde glede dodelitve lastništva zunanjega vrta. Na podlagi tega se bodo namreč v podjetju odločili ali se bodo podali v nakup prostorov.

Glede na to, da je Hotel Turška mačka nedavno kupila Mestna občina Celje, pa nas je zanimalo tudi ali je morda občina zainteresirana tudi za nakup teh prostorov. Iz MO Celje so nam odgovorili, da skladno z zakonodajo Mestna občina Celje nima predkupne pravice za nakup tega prostora. O prodaji oziroma dražbi pa da zaenkrat niso obveščeni, zato več informacij v tem trenutku ne morejo dajati.

*Po neuradnih informacijah naj bi imel predkupno pravico trenutni najemnik prostorov, podjetje IGIZ d.o.o., katerega najemnina se steka v stečajno maso.

Pred časom se je na naše uredništvo obrnil stanovalec bloka na Malgajevi ulici, katerega del je tudi poslovni prostor Vrtnica. Potožil je nad ponavljajočim se motenjem nočnega miru, domnevno s strani gostov. Za odgovore smo se na Celje.info že obrnili na vse deležnike in pristojne organe.

B.S.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 1,113 seconds.