Kje vas naslednje leto čaka sekcijsko merjenje hitrosti na avtocesti


Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) že več let načrtuje uvedbo sekcijskega merjenja hitrosti na posameznih odsekih avtocest, z namenom umiriti hitrosti na avtocesti in s tem povečati prometno varnost.

Po končanju zaključku testnega merjenja hitrosti med Vranskim in Blagovico leta 2017 so najprej načrtovali uvedbo merjenja na sedmih odsekih. Zdaj pa so v igri 4 lokacije, med “izpadlimi” pa je tudi Celju najbližji odsek, ki je bil prej med načrtovanimi.

Dars je februarja letos na javnem naročilu izbral ljubljansko podjetje Intermatic za dobavo, vzpostavitev in vzdrževanje sistemov sekcijskega merjenja hitrosti na avtocestnih krakih. Ponudba je znašala slabih 530 tisoč evrov z DDV. Marca sta Intermac in Dars podpisala pogodbo, sredi junija pa jo je še policija,  ki bo s sistemom upravljala in pisala kazni.

Čas z izvedbo sekcijskega merjenja hitrosti ima Intermatic najkasneje do druge polovice leta 2025. Meritev bo vzpostavi na štirih odsekih avtocestnega omrežja, in sicer na štajerski avtocesti na območju trojanskih predorov v smeri Maribora, na gorenjski avtocesti med priključkoma Ljubljana Brod in Vodice v smeri Kranja, na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Vrhnika v smeri Ljubljane in na dolenjski avtocesti na območju višnjegorskega klanca v smeri Novega mesta.

Slaba, oziroma dobra novica (kakor za koga) je, da med lokacijami ni pred leti načrtovanega odseka med Dramljami in Arjo vasjo. Obenem Dars sporoča, da širitev sistema na druge dele avtocestnega omrežja za zdaj ni predvidena.

Sekcijsko merjenje hitrosti deluje tako, da sistem meri povprečno hitrost vozila med vstopno točko A in izstopno točko B. Če bo hitrost prevoznega sredstva višja od dovoljene, bo voznik plačal globo.