Koliko glede na povprečnega Slovenca v decembru zapravite vi? In kako preživljate božične praznike? #anketa

20. 12. 2019 16:26

V veselem decembru potrošnja v Sloveniji poskoči za približno 15 % glede na letno povprečje.Pri tem Slovenci od povprečja najbolj odstopajoče v decembru nakupujemo elektronske in gospodinjske aparate, hrano, pijačo in druga živila, oblačila in obutev, pa tudi kozmetiko.

Povprečen Slovenec sicer za decembrska darila zapravi 150 evrov. V naši anonimni anketi, ki jo najdete na koncu članka, vas sprašujemo, koliko za darila namenite vi ter kje in kako nasploh preživljate božično-novoletne praznike.

Po podatkih statističnega urada je bila decembra lani prodaja v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi aparati za 37,4 odstotka višja od povprečne mesečne prodaje leta 2018, v trgovinah z živili je bila višja za 19 odstotkov, v kozmetičnih trgovinah pa za 16,3 odstotka.

Čeprav decembra zapravimo občutno več denarja kot v drugih mesecih leta, smo Slovenci glede na prebivalce drugih držav članic Evropske unije precej bolj preudarni in zadržani potrošniki. Prodaja neživil je bila v Sloveniji decembra 2018 glede na mesečno povprečje celega lanskega leta 12 odstotna, kar je najnižje med vsemi državami članicami EU.  Samo v Združenem kraljestvu je bilo  povečanje nakupov neživil decembra glede na mesečno povprečje trikrat večje kot v Sloveniji.

Zadnja leta se v prednovoletnem času najbolj poveča uvoz igrač. Slovenija je v zadnji tretjini leta uvozila za 55 milijonov evrov igrač ali 39,8 odstotka letne vrednosti uvoza igrač, za 24,5 milijona čokolade in čokoladnih bombonov (48,3 odstotka letnega uvoza), za 10 milijonov evrov parfumov (47,1 odstotka letnega uvoza), za 4 milijone evrov nogavic (38,7 odstotka letnega uvoza) ter za nekaj manj kot pol milijona evrov čestitk in poštnih razglednic (63,1 odstotka letnega uvoza).

Anketa o nakupovalnih navadah in veselem decembru

Vabljeni k sodelovanju v anonimni anketi, kje nas zanima, v katerih trgovinah najraje kupujete vi: je to Spar, Mercator, Kea, Jager, ali morda Hofer, Lidl, Evrospin? Prav tako koliko vas decembrski čas stane za darila, kdaj postavite božično smrečico, ali vas motijo megalomanski obcestni panoji ter še kaj …
Create your own user feedback survey

Rezultate ankete bomo objavili v zadnjih dneh leta.
Vir foto: pixabay

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 2,378 seconds.