Mestna občina Celje podelila najvišja občinska priznanja


Ob prazniku Mestne občine Celje so v Narodnem domu v ponedeljek zvečer podelili najvišja občinska priznanja. Letošnja slovesnost je bila še posebej pomembna, saj Mestna občina Celje praznuje 560 letnico mesta. Friderik II. je pred točno 560 leti dodelil Celju mestne pravice, pečat in grb s tremi zvezdami. Na osrednji slovesnosti ob prazniku Mestne občine Celje so podelili štiri bronaste grbe, dva srebrnega in enega zlatega.

Najvišje priznanje – zlat celjski grb je na letošnji podelitvi pripadel kiparju Vasiliju Ćetkoviću – Vasku, in sicer za njegov življenjski kiparski opus in korpus monumentalne spomeniške plastike. Kot akademski kipar je s svojim delom in z vrhunskimi umetniškimi dosežki trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Več kot štirideset let se ukvarja z najrazličnejšimi materiali od železa, lesa, keramike pa vse tja do stekla. Med njegovimi deli je potrebno izpostaviti spomenik partnerstva med Celjem in Grevenbroichom. Iz zadnjih let pa krilatega konja Pegaza v Rogaški Slatini in  v Slovenskih Konjicah Žensko na konju. Za večino Celjank in Celjanov pa je najbolj znano njegovo delo kip svetovne popotnice Alme Karlin.

Za ustvarjalno, pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo na področju glasbe in zborovskega petja ter širjenja glasbene in pevske kulture med številnimi generacijami je Mestni svet Mestne občine Celjem podelil srebrni celjski grb dr. Dragici Žvar. Drugi srebrni celjski grb je dobilo podjetje Elektrosignal, d.o.o. za šestdesetletno vpetost v rast in razvoj Celja ter sodelovanje pri izgradnji velikih in pomembnejših okoljsko – komunalnih projektov doma in v tujini. Priznanje je prevzel direktor podjetja Branko Kukec.

Mestni svet je na letošnji osrednji slovesnosti podelil štiri bronaste celjske grbe. Za vztrajnost in odločnost ter uspešnost pri premagovanju ovir na uspešni podjetniški poti je prvi bronasti grb dobil podjetnik Ludvik Lončar, ustanovitelj podjetja Biro bit d.o.o. Bronasti grb je za izjemno delo v preteklih letih, za odlično glavno vlogo v predstavi Dama s kamelijami in kot spodbudo za nadaljnje ustvarjanje pripadel Mojci Majcen. Za vrhunske igralske kreacije na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje, kjer kot dramska igralka igra z občudovanjem vrednim angažmajem prispeva k njegovemu vzponu je Mestni svet bronasti grb podelil tudi Lučki Počkaj. Zadnji bronasti celjski grb pa si je zaslužilo Društvo za ustvarjalnost Filter, in sicer za ohranjanje in oživljanje urbane kulture v Celju, uspešno upravljanje Mestnega kina Metropol ter za inovativne projekte, s katerimi prispeva h kulturni podobi Celja in s tem njegovi prepoznavnosti doma in v tujini.

Na letošnji slovesnosti niso podelili kristalnega grba, ki je namenjen mladim za odlične dosežke v izobraževanju, saj niso prijeli nobenega predloga za dobitnika. Prav tako letos Celje ni dobilo novega častnega meščana, ki ostaja lansko leto imenovani Jože Geršak.

Dr. Dragica Žvar
Branko Kukec direktor podjetja Elektrosignal d.o.o.
Plesalka in balerina Mojca Majcen
Dramska igralka Lučka Počkaj
Predsednik Društva za ustvarjalnost Filter

f/t: Špela Ožir