Michelinova kulinarična priznanja tudi trem restavracijam s Celjskega

17. 06. 2020 08:00

Včeraj so na posebni slovesnosti so razglasili pet restavracij, ki so jim ocenjevalci prisodili Michelinove zvezdice, najvišje priznanje v kulinariki.

Zvezdice je dobilo šest slovenskih restavracij. Pet jih je prejelo po eno Michelinovo zvezdico, Hiša Franko pa je dobila kar dve, kar do zdaj ni uspelo nikomur v regiji. Omembo v Michelinovem vodniku so si prislužile tudi tri restavracije s Celjskega.

Michelinov vodnik je znameniti kulinarični vodnik, znan tudi kot rdeča biblija.

Dve Michelinovi zvezdici  je dobila Hiša Franko (chef Ana Roš) iz Kobarida, s čimer je postala prva restavracija v regiji, ki se ponaša z dvema zvezdicama. Ani Roš s tem dobila tudi prvo izdajo najnovejšega Michelinovega vodnika za Slovenijo.

Eno Michelinovo zvezdico so dobile restavracije: Hiša Denk (chef Gregor Vračko) v Zgornji Kungoti, Pri Lojzetu (Tomaž Kavčič) na dvorcu Zemono v občini Vipavi, Vila Podvin (Uroš Štefelin) v Radovljici, novogoriška restavracija Dam (Uroš Fakuč) in Atelje (Jorg Zupan) v Ljubljani.

Michelinovi ocenjevalci so podelili tudi priznanja za krožnik Michelin, ki nagrajujejo sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok. Pritznanja je prejelo kar 37 slovenskih restavracij, med nagrajenimi pa so bile tudi tri s Celjskega. Nagradili so: Marijo Zaveršek (Gostilna Francl, Celje), Marka Pavčnika (Pavus, Laško) in Luko Gmajnerja (Galerija okusov, Petrovče).

Podeljene še trajnostne in Big Gourmand

Šest restavracij oz. njihovi chefi so bili nagrajeni za svoje prispevke k trajnosti kulinarike: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera Bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna za Gradom (Davide Crisci), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).

Nagrado “Bib Gourmand”, ki simbolizira dobro razmerje med ceno in kakovostjo, pa je dobilo devet restavracij: Etna (Igor Peresson), Ruj (Peter Patajac), Gostišče Grič (Luka Košir), Jožef (Sadmir Talić), Na Gradu (Damjan Fink), Rajh (Leon Pintarič), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič), Gostilna Repovž (Meta Repovž), Evergreen (Mojmir Marko Šiftar).

Kaj pomenijo Michelinove zvezdice in priznanja
  • tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,
  • dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,
  • ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,
  • “Bib Gourmand” – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,
  • “The Plate Michelin” – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
  • piktogram trajnostnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

foto: STO

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
173 queries in 1,519 seconds.