Ministrstvo odpovedalo pogodbo nadzorniku novogradnje SB Celje

29. 01. 2020 20:22

sbc-nadomestna-gradnja

Splošna bolnišnica Celje je šele nekaj dni nazaj začela z izvajanjem prve faze nadomestne novogradnje, pa se je z gradnjo že začelo zapletati.

Ministrstvo za zdravje je namreč pred kratkim nenadoma prekinilo pogodbo s celjskim podjetjem, ki pri gradnji izvaja nadzor, novega nadzornika pa ni imenovalo.

Prva faza novogradnje, ki se izvaja trenutno je vredna 23,7 mio evrov, celotna investicija pa kar 117 mio evrov. Gre za eno največjih investicij v slovenskem zdravstvu.

Poslanka stranke SMC Janja Sluga je pred dnevi na svojem Facebook profilu objavila zapis, v katerem je razkrila, da je Ministrstvo za zdravje brez posvetovanja s Splošno bolnišnico Celje prekinilo pogodbo s celjskim podjetjem Navor, ki je nadzorovalo izgradnjo prve etape bolnišnične novogradnje, ki jo je SB Celje začela graditi pred kratkim. Težavo ob tem predstavlja tudi dejstvo, da ministrstvo ob tem ni imenovalo novega nadzornika. Bi se torej moralo gradbišče do imenovanja novega nadzornika zapreti?

Kot je v objavi še zapisala Sluga ima naročnik po pogodbi 42 dni časa, da sporoči namero o zamenjavi nadzornika, zato meni, da je ravnanje ministra nesmotrno in nepravilno. Poslanka se zato ob koncu zapisa sprašuje, kdo bo za to odgovarjal? Kdo bo plačal dodatne stroške in zamude? Kdo bo poravnal odškodnino nadzorniku, ki mu je bila pogodba nepravilno odpovedana? Kdaj bomo pacienti in zaposleni v resnici dobili nove prostore, na katere tako dolgo čakamo?

V celjski bolnišnici čakajo na nadaljnje usmeritve in informacije ministrstva

Iz Splošna bolnišnica Celje so za Novi tednik pojasnili, da jih je Ministrstvo za zdravje 22. januarja 2020 seznanilo, da odstopa od pogodbe za izvajanje svetovalnega inženiringa s kontrolo projektne dokumentacije, vodenjem investicijskega projekta ter nadzorom gradnje in opremljanja objekta Nadomestna novogradnja Splošne bolnišnice Celje sklenjene s podjetjem Navor d.o.o.. Potrdili so tudi, da ministrstvo zaenkrat drugega nadzornega organa še ni imenovalo. Sicer pa izvajalec z deli trenutno nadaljuje, kljub temu, da ni nadzora.

V bolnišnici še dodajajo, da po pogodbi FIDIC nimajo nobenih opredeljenih pristojnosti, zato tudi ne morejo govoriti o nadaljnjih korakih, zato zgolj čakajo na nadaljnje usmeritve in informacije Ministrstva za zdravje.

Z Ministrstva za zdravje so zgolj pojasnili, da so pogodbo z dosedanjim izvajalcem prekinili, saj da so na podlagi t. i. in-house pogodbe z družbo DRI prejeli ugodnejšo ponudbo. Sicer pa zagotavljajo, da so s Splošno bolnišnico Celje v stalnem stiku ter da se trudijo, da dela potekajo skladno s terminskimi plani.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 5,162 seconds.