Mladi celjski zdravnik o medicinsko-humanitarni misiji v Keniji in srečanju z babico Baracka Obame


Reportažo o mladem celjskem zdravniku Juretu Črepinšku, ki je član tokratne medicinsko-humanitarne odprave v Kenijo, kjer domačinom v vasi Majiwa nudijo zdravstveno oskrbo, smo na Celje.info objavili lani septembra, ko so bile priprave mlade ekipe na vrhuncu.

Štirje mladi zdravniki so sedaj že opravili več kot polovico svoje misije, zato smo mladega celjskega zdravnika Jureta Črepinška kontaktirali v Kenijo in ga povprašali o vtisih po več kot mesecu in pol dela v Keniji.

majiwa-letalisceMinilo je že več dva meseca odkar je mlada ekipe slovenskih zdravnikov, ki jo sestavljajo Jure Črepinšek, Neli Šemrl, Klara Širca in Lara Žekar, po dolgem in napornem potovanju preko Istanbula in Nairobiju ter avtobusni vožnji preko polovice Kenije, prispela v kenijsko vas Majiwa, kjer jih je pričakala prejšnja ekipa. Ta jih je vpeljala v lokalni sistem dela in jim že po enem dnevu predala zdravniško štafeto za začetek njihove trimesečne medicinsko-humanitarne misije.

“Prvič smo se srečali z malarijo in spoznali, na kaj je potrebno biti pozoren pri njenem zdravljenju. Takrat še nismo slutili, da bo predstavljala tako pomemben del našega vsakdana – približno polovica naših pacientov namreč prihaja zaradi težav, povezanih z njo,” pove Jure Črepinšek.

Mladi zdravniki delajo na kliniki s tremi ambulantami. Kliniko vodi Marvin, ki je po izobrazbi t.i. ‘Medical officer’, položaj, ki ga v Sloveniji ne poznamo. Uvršča se nekje med zdravniškim poklicem in zdravstvenim tehnikom. Bolnike sprejema in triažira izkušena sestra Rhoda. Mnogo pacientov ne govori angleško, pri sporazumevanju pomagajo prevajalke Phoebe, Karen, Lillian in Zipporah, od katerih sta na kliniki vedno dve.

Ne samo ambulantno delo, ekipa vodi tudi dva pomembna programa

Slovenska zdravniška ekipa je poleg rednega ambulantnega dela prevzela tudi dva dolgotrajna programa – program za podhranjene otroke ter program kroničnih ran.

majiwa-otrokPrvega vodi Neli Šemrl v sodelovanju z Zipporo. V tem programu otroci, ki ustrezajo kriterijem za podhranjenost in so v nevarnosti, da jih pokoplje naslednja bolezen, ob četrtkih dobivajo visokokalorične obroke ‘plumpy nut-a’. Gre za mešanico rastlinskega olja, mleka v prahu, kikirikijevega masla in sladkorja. Program otrokom pomaga pri razvoju miselnih sposobnosti, obrambi pred mikroorganizmi, telesni zmogljivosti ter jim omogoča rast.

V program kroničnih ran (utrinek njihovega dela si lahko ogledate v spodnjem videu) je vključenih okoli 20 pacientov. Hodijo trikrat tedensko h Klari Širca in Lari Žekar. Vzrokov za nastanek ran je mnogo – od žilnih bolezni, srpastocelične anemije, HIV-a pa do slabe higiene. Pri njihovi obravnavi so včasih potrebne tudi manjše operacije, ki jih izvajajo v splošni anesteziji s ketaminom.

Izzivi pri srečevanju z novimi boleznimi in potreba po nenehnem izobraževanju

Mlada ekipa dela z omejenimi finančnimi sredstvi, zato se morajo pri postavitvi diagnoze pogosto zanesti na svoja opazovanja in zelo osnoven laboratorij. Večkrat morajo tudi zavrniti dražje zdravljenje manj perspektivnim pacientom.

Srečujejo se z boleznimi, ki jih v Sloveniji ni, kot so elefantiaza in mnogi paraziti. Imeli so celo primer gobavosti. Nekatere v Sloveniji redke bolezni, kot so garje, tuberkuloza ter HIV, pa so bistveno pogostejše. Za slednji kenijska vlada na srečo ponuja brezplačno zdravljenje.

majiwa-zlom
Doma narejena “mavčna” obloga.

Mladi slovenski zdravniki se soočajo s pacienti z boleznimi vseh področij ter delov telesa. Pogosto morajo paciente, ki bi pri nas bili obravnavani s strani specialistov, obravnavati in zdraviti sami. Pri tem jim nenadomestljivo pomoč nudita Marvin, ki ima tudi zaradi svojih bogatih izkušenj rešitve za večino primerov ter mikrobiolog William. Z nasveti pa pogosto pomagajo tudi prevajalke. Zaradi specifičnih razmer se mora slovenska ekipa tudi nenehno dodatno izobraževati z branjem medicinske literature ter strokovnih strani na internetu.

“Včasih v strahu čakamo, da se bo pacient vrnil na kontrolo. V mislih imamo možne zaplete. Na srečo je bila obravnava bolnikov do sedaj uspešna z izjemo tistih, ki jim ne bi mogli pomagati niti v Sloveniji. Soočeni smo bili tudi z več urgentnimi stanji, ki pa smo jih z ekipnim delom uspešno obvladali ter bolnike stabilizirali,” zahtevne pogoje opisuje Jure in doda, da val adrenalina pri takih primerih drži še nekaj časa.

majiwa5                                                                                                                    Danes smo z ekipo dosegli rekord – pregledali smo 104 paciente, v to pa ni vštetih 20 bolnikov, ki so prišli na previjanje ran in Lare in Williama, ki sta dobila injekcijo za malarijo. 18:00, klinika zaprta, poziranje neuspešno. (FB komentar mladih zdravnikov ob fotografiji po koncu delovnega dne)

Da lahko tu in tam svoje misli malenkost odmaknejo od krute zdravstvene realnosti Majiwe, ekipa poskrbi s prehodi pri katerih so pogosto obkroženi s prepevajočimi in razigranimi otroci, ki so jim zdravniki zaradi drugačnega, eksotičnega izgleda neznansko zanimivi.

Seveda se otroško prepevanje in razigranost končata, ko so na vrsti za obravnavo in zdravnško ekipo vidijo v uniformah. Ko pa si zdravniki nadanejo še rokavice pa v njihovih glavah zazvoni alarm odražen s predirljivim vreščanjem, ki ga veter verjetno kdaj zanese tudi na drugo stran Viktorijinega jezera. Navajeni so namreč, da za malarijo dobijo injekcije. Slovenska zdravniška ekipa je zato pred kratkim vpeljala t.i. večtirno terapijo za malarijo z dodatno liziko na koncu, ki že kaže začetne uspehe.

Srečanje z babico nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame

majiwa-obama

V teh koncih pa je moč srečati tudi osebe svetovne slave. Sarah Obama, tretja žena dedka Baracka Obame, nekdanjega predsednika ZDA, ima svojo domačijo nedaleč stran od klinike.

“Neke sobote smo se odločili sprehoditi do nje skozi pokrajino, pokrito z majhnimi kmetijami in nizko, gosto džunglo. Po dolgotrajni bitki s komarji in žgočim soncem smo se znašli v vrtni uti posestva Obama, čakajoč na varnostnika v nemškem nogometnem dresu,” opisuje Jure.

Sprejela jih je dostojanstvena starejša gospa v elegantni rumeni obleki s katero so, s pomočjo prevajalca iz jezika Luo, Garsona, poklepetali in med drugim izvedeli, da gospa Obama s svojo fundacijo podpira vdove in sirote.

Še vedno lahko donirate in pomagate slovenski zdravniški ekipi in pacientom v Keniji

Klinika Majiwa in projekt Sekcije za tropsko medicino tako dobro deluje že toliko časa, ker vanj vključuje tudi lokalno skupnost. Bolniki pogosto prispevajo za zdravljenje po svojih finančnih zmožnostih, delo pa poteka gladko ravno zaradi dobro usposobljene stalne kenijske ekipe.

Enako zagreto bo mlada slovenska ekipa nadaljevala z delom tudi v drugi polovici odprave, pri tem pa lahko še vedno pomagate tudi vi. Mladi zdravniki, predvsem pa pomoči potrebni pacienti, bodo veseli in hvaležni za kakršnokoli pomoč.

Podrobnosti o tem, kako lahko donirate najdete tukaj (klik!).

Sicer pa lahko odpravo spremljate na njihovi spletni strani oziroma na Facebook profilu.

Blaž Skok