Na Sv. Jožefu sprejeli relikviji blaženih Slomška in Grozdeta (foto in video)


relikvije slomsek 1Minulo nedeljo je celjski škof dr. Stanislav Lipovšek v cerkvi sv. Jožefa nad Celjem slovesno blagoslovil relikviarij in s tem sprejel relikviji blaženih Slomška in Grozdeta. Slovesnosti, ki je bila nekakšen vrhunec v tednu ekumenske osmine, so prisostvovali škof evangeličanske cerkve Geza Fila, duhovnik Srbske pravoslavne Cerkve Isa Kides, duhovniki in seveda verniki.

Relikviji imata svoje mesto v relikviariju, ki ga je po načrtu arhitekta Matije Marinka izdelal Klemen Demšar, umeščen pa je v stranskem oltarju sv. bratov Cirila in Metoda. Ravno ta oltar v cerkvi sv. Jožefa v Celju je Slomšek leta 1857 določil za sedež bratovščine Apostolstva sv. Cirila in Metoda. Šlo je za molitveno zvezo, ki naj bi pomagala uresničiti Jezusovo zapoved edinosti in ljubezni. Po besedah škofa Lipovška smo takrat Slovenci že vstopili v delo za popolnejšo edinost, hkrati pa je bil tudi začetek ekumenskega delovanja v tem delu Evrope.

V relikviariju pa so poleg relikvij blaženega škofa Slomška tudi relikvije bl. Alojzija Grozdeta, ki s prošnjo za edinost in spravo med Slovenci daje nove razsežnosti tudi edinosti med kristjani. Tako Slomškove relikvije predstavljajo delo za krščansko edinost, Grozdetove relikvije pa žrtev razdeljenosti slovenskega naroda med vojno, po vojni in tudi še danes, hkrati pa razsežnost odpuščanja.

Relikviarij z relikvijami bl. Slomška in Grozdeta, na sredini pa rožni venec pokojnega duhovnika Janeza Zdešarja.
Relikviarij z relikvijami bl. Slomška in Grozdeta, na sredini pa rožni venec pokojnega duhovnika Janeza Zdešarja.

Škof Lipovšek je v pridigi, ki ji lahko v celoti prisluhnete v enem izmed spodnjih video posnetkov, izpostavil, da je relikvije cerkvi sv. Jožefa zapustil lani preminuli duhovnik, dr. Janez Zdešar, ki je bil tudi sam žrtev revolucionarnega nasilja. Zdešar je s svojo pokončno in odločno življenjsko držo neprestano pričeval o spravi med Slovenci, kot duhovnik v Nemčiji pa se je tudi veliko posvečal ekumenskemu dialogu z Evangeličansko Cerkvijo.

Po besedah škofa Lipovška je oltar sv. bratov Cirila in Metoda z relikvijami Slomška in Grozdeta postal oltar sprave in sožitja, ki vabi k nenehni molitvi in prošnji. Ob tem dodaja, da bo poleg edinosti naših Cerkva potrebno reševati tudi vprašanje narodne sprave: “In tu sta tako Slomšek kot Grozde luč na tej poti. Sprava se začne pod križem, ne v iskanju nekih opravičil, ampak v odpuščanju po vzoru Jezusa Kristusa”.

relikvije slomsek 3

Po končani slovesnosti je v Kardinalovi dvorani potekala slovesna akademija na čast svetim bratom, v izvedbi Ljubiteljskega gledališča Teharje.

V prvem video posnetku lahko prisluhnete nagovoru Jožeta Planinška (duhovnika – lazarista in direktorja duhovnega središča Doma sv. Jožef), ki je podrobneje predstavil relikviarij in relikviji, v drugem video posnetku pa lahko prisluhnete celotni slovesni pridigi škofa Lipovška.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=499]

eH