Nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva Marjani Kolenko

04. 10. 2019 19:02

titk5107

Pred Svetovnim dnevom učiteljev je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podelilo nagrade Republike Slovenije na področju šolstva.

Gre za najvišje državne nagrade na tem področju. Slavnostni govornik letošnje podelitve je bil predsednik vlade Marjan Šarec. Nagrade sta podelila minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednica Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva dr. Ljubica Marjanovič Umek.

Nagrado za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva je prejela ravnateljica Osnovne šole Lava Marjana Kolenko.

Tradicija podeljevanja nagrad za področje izobraževanja v Sloveniji sega v leto 1966, ko so se nagrade podeljevale pod imenom Žagarjeve nagrade.

Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva je določil, da v letu 2019 podeli enajst nagrad, šest nagrad za izjemne dosežke in pet nagrad za življenjsko delo, kar je najvišje možno število nagrad.

Nagrade za izjemne dosežke se podelijo na šestih področjih, in sicer na področjih predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, srednjega šolstva, višjega in visokega šolstva, osnovnega glasbenega šolstva in posebnih potreb. Nagrade za življenjsko delo pa se podelijo na področjih osnovne šole, srednje šole in visokega šolstva. Nagrado za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva je prejela ravnateljica Osnovne šole Lava Marjana Kolenko.

Odbor za podeljevanje nagrad je v obrazložitvi nagrade zapisal:

“Marjana Kolenko je svojo poklicno pot začela kot učiteljica razrednega pouka, bila je učiteljica likovne umetnosti, pedagoginja v svetovalni službi, zdaj je ravnateljica. Njena ustvarjalnost in želja po drugačnih izzivih jo je za nekaj let zanesla tudi na kulturno področje. S svojo neustavljivo energijo, strokovnostjo, idejami in pobudami premika prepoznavnost šole iz lokalnega okolja. Zna navdušiti in voditi. Vešča dobrega in spoštljivega komuniciranja je vzpostavila dobro, ustvarjalno vzdušje, ki temelji na medsebojnem zaupanju.

Nagrajenka ima izjemen pedagoški čut. Njeno vodilo je sodobna šola, gradi jasno vizijo ter sledi potrebam otrok in sedanjega časa. Ravnateljica Osnovne šole Lava Celje je štirinajst let. Odlično združuje pedagoško in poslovno vlogo. Izjemno povezuje vodenje didaktičnih procesov učenja in vodenja šole tako organizacijsko, poslovno, kadrovsko in finančno. Sodeluje s številnimi strokovnimi ustanovami na področju šolstva in kulture, dejavna je v lokalnem in državnem prostoru. Znanje prenaša kolegom in strokovnim delavcem. Izjemna je pri uveljavitvi svojih inovativnih zamisli. Uveljavljeni projekti in utečene dejavnosti šole so identiteta šole in prepoznani v ožjem in širšem okolju.

Nagrajenka je s svojo neustavljivo energijo in zagnanostjo ena izmed najbolj dejavnih ravnateljic. S svojimi jasnimi in odločnimi stališči prispeva k ugledu slovenske šole in ravnatelja. Ima jasne strokovne in osebne cilje, ima visoke etične norme, je spoštovana in cenjena ravnateljica.”

Nagrajenci v letu 2019 so:

 • Društvo BRAVO, nagrada za izjemne dosežke na področju otrok s posebnimi potrebami;
 • Katja Gruber, nagrada za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva;
 • Branka Kovaček, nagrada za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje;
 • Nina Jelen, nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;
 • Maja Ahačič, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva;
 • Marjana Kolenko, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva;
 • Mojca Dimec, nagrada za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva;
 • mag. Lidija Golc, nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva;
 • dr. Igor Saksida, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;
 • dr. Boris Aberšek, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;
 • dr. Bojan Dekleva, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva.

Obrazložitve vseh nagrajencev za leto 2019 lahko preberete TUKAJ (klik!)

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
177 queries in 0,570 seconds.