Naj Celjanka 2016 iz največjega trgovskega centra, življenjsko delo restavratorju

15. 12. 2016 17:47

Center menedžerka Citycentra Celje Darja Lesjak je letos postala naj Celjanka 2016. Tako so odločili Celjani, ki so ji v preteklih tednih namenili največ glasov. Uredništvo časopisa Celjan je priznanje za življenjsko delo podelilo restavratorju Viktorju Povšetu.

Citycenter Celje je sklenil 10. jubilejno leto. Center je samo letos obiskalo več kot 5 in pol milijona ljudi, pretežno Celjanov in okoličanov. Hišo so še polepšali in kupcem postali še bolj prijazni. Celjani ne prihajajo samo po prijazno in ugodno nakupovalno izkušnjo; prihajajo po kulturne, športne, humanitarne, modne, zabavne, adrenalinske in družinske trenutke. Na njih obiskovalce izobražujejo in zabavajo. Letos so ‘obrnili’ 109 milijonov evrov denarja. Izjemen čut imajo tudi za sočloveka, saj socialno šibkim in rejnikom pomagajo s številnimi dobrodelnimi akcijami.

Viktor Povše je slovensko javnost letos osupnil in nadvse navdušil. Pod Marijo Magdaleno je s preciznim očesom in večletno vztrajnostjo odkril skrito Primičevo Julijo; šele tretji portret muze našega največjega pesnika, delo slikarja Matevža Langusa. S trditvami se strinja večina slovenske strokovne javnosti.

Danes 83-letni akademski slikar-restavrator je s svojim umetniškim darom in vrhunsko natančnostjo tudi Celju zapustil izjemen umetniški opus – v obliki restavriranih oljnih slik, fresk in kipov. Te najdemo v Pokrajinskem muzeju Celje, Kapucinskem samostanu in cerkvah sv. Daniela in Marijinega vnebovzetja.

Oba naj Celjana so razglasili včeraj v celjski Kvartirni hiši, kjer nastaja tudi galerija slavnih Celjanov. Meščani Celja so naj Celjana 2016 izbirali med 9 finalisti akcije. Tudi letos so za svojega izbranca lahko glasovala vsa gospodinjstva v mestu s posebnimi glasovnicami, ki so jih Celjani prejeli na dom.  

Letošnji kandidati za naj Celjana so bili poleg Lesjakove še: Manuela Brečko (pevka), Leon Firšt (skladatelj), Miran Gracer starejši (podjetnik), Darja Pirkmajer (arheologinja), Janko Šopar (novinar), Tina Trstenjak (judoistka), Ana Velenšek (judoistka) in Pia Zemljič (igralka).

V knežjem mestu že 12 let izbirajo naj Celjana, ki pomeni posebno priznanje za delo in dosežke posameznika v mestu ter v širšem okolju. Lani je naziv dobil kulturnik Živko Beškovnik, pred njim pa še dolgoletni profesor na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Edvard Kužner, prokurist celjske Pekarne Geršak, Rafael Brance, direktor podjetja Eurotas, Zoran Podkoritnik, infektolog Branko Šibanc, ekonomist Rado Pezdir, judoist Marjan Fabjan, zdravnica Jana Govc Eržen, podjetnik Franci Pliberšek, gostinec Zvone Štorman in podjetnik Aleksander Svetelšek. Naj Celjana za življenjsko delo so prvič podelili leta 2011, to je postal Stanko Lorger. Naziv so prejeli še Ivan Stopar, Jože Zupančič, Božena Orožen in Konrad Plauštajner.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 2,398 seconds.