Namenu predanih prvih 50 stanovanj v novem Dečkovem naselju. Prosilcev za neprofitna stanovanja več kot desetkrat toliko

16. 12. 2021 06:20

V Dečkovem naselju na Singenski ulici sta bila namenu predana dva od šestih stanovanjskih objektov z garažno hišo, v katerih je 50 stanovanj. Do zaključka projekta bo namenu predanih še 92 stanovanj, skupaj pa torej 142.

Z odprtjem prvih dveh blokov je zaključena prva etapa ene največjih in najpomembnejših investicij v zadnjih dvajsetih letih v Celju.  V prvem delu izgradnje je namenu predanih 36 javnih najemnih stanovanj in 14 oskrbovanih stanovanj.

Skupni projekt Mestne občine Celje in družbe Nepremičnine Celje je ocenjen na kar 16,8 milijona evrov. Od tega je Mestna občina Celje pridobila 5,8 milijona evrov evropskega sofinanciranja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Mestna občina Celje je financirala tudi komunalno ureditev zemljišča v vrednosti 1,3 milijona evrov.

»Danes je resnično pomemben dan za Celje. Dosegli smo pomemben mejnik v projektu Stanovanjska soseska Dečkovo naselje. Približno 400 Celjanov bo ob zaključku projekta dobilo novi dom. Gre za nujno potrebno investicijo, saj je potreba po javnih najemnih stanovanjih v Celju res velika.

Danes stojimo na pragu enega od številnih uspešnih projektov, ki nam jih je pomagala uresniči Evropska unija. Na tem mestu se želim zahvaliti sodelavcem na Mestni občini Celje, ki bdijo nad izjemno zahtevnimi projekti, ter partnerjem na ministrstvih in Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Želimo si, da bi še naprej prepoznali potrebe lokalnih skupnosti in jim prisluhnili,« je ob odprtju dejala Breda Arnšek, podžupanja Mestne občine Celje.

»Ponosen in vesel sem, da smo prišli do trenutka, ko bo mesto Celje in v njegovem imenu družba Nepremičnine Celje predala ključe stanovanj, ki bodo postala dom. Dom, ki ne bo nudil zgolj strehe nad glavo ampak tudi veselje, varnost, osebno dostojanstvo. Z izgradnjo prve etape stanovanjske soseske smo dokončali 50 od skupaj 142 stanovanj. Prehojena pot od faze priprav prostorskega načrta Dečkovo naselje DN 10 do danes ni bila ne kratka ne lahka. Ampak kjer je volja tam je moč. Novo zgrajena stanovanja  bodo zagotavljala trajnostno in kvalitetno bivalno okolje. Pri ureditvi okolice smo sledili ohranitvi zelenih površin, pri oskrbovanih stanovanjih prilagojenim  starejšim smo dodatno uredili skupen zunanji prostor. Kar se mi zdi ključno je to da bo med stanovalci, ki bodo v naslednjih dneh dobilo svoj dom največ 3 in 4 članskih družin, kar se bo ponovilo tudi po izgradnji ostalih 4 blokov v naslednjem letu.

Potrebe po javnih najemnih stanovanjih se iz leta v leto povečujejo, gre za trend, ki se pojavlja v vseh mestnih občinah. Mesto Celje bo z izgradnjo nove stanovanjske soseske zagotovilo dom velikemu številu celjskih družin, žal pa še vedno ne vsem, ki ga potrebujejo.

Na razpis za neprofitna stanovanja je prejšnji mesec prispelo 640 vlog, kar je največ doslej in kar je v veliki meri posledica varnosti najemnega razmerja, ki jo nudimo ponudniki javnih najemnih stanovanj. Ker izgradnja tovrstne soseske predstavlja velik finančni zalogaj, je soseska poleg lastnih sredstev družbe in Mestne občine Celje, nepovratnih sredstev iz ESRR, pridobila tudi namenska dolgoročna posojila Stanovanjskega sklada RS in Sklada skladov SID Banke, s čimer ta projekt predstavlja tudi nov prototip financiranja izgradnje javnih najemnih stanovanj v Sloveniji,« pa je na odprtju povedal Primož Brvar, direktor družbe Nepremičnine Celje.

Celoten projekt bo zaključen v naslednjem letu

Revitalizacijo Dečkovega naselja z izgradnjo soseske Dečkovo naselje 10 je Mestna občina Celje kot enega od ključnih projektov navedla v izvedbenem načrtu Trajnostne urbane strategije Mestne občine Celje, ki je bil sprejet za obdobje 2015-2030. Marca 2017 je Mestna občina Celje prvič uradno napovedala gradnjo stanovanjske soseske.

Avgusta 2019 se je začela izgradnja komunalnega dela infrastrukture, marca 2020 je bil položen temeljni kamen. Dobro leto za tem pa se že odpirata prva dva od šestih stanovanjskih objektov na novi Singenski ulici, ki je dobila ime po nemškem mestu Singen, s katerim je Celje pobrateno od leta 1990. Zaključek celotnega projekta je predviden decembra 2022.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 23,594 seconds.