Namesto McDonalds’a v centru Celja integracijska hiša za begunce (prvoaprilska šala)


Kot smo na Celje.info že poročali, se veriga hitre hrane McDonald’s sli iz lokacije v središču mesta na obrobje, ob avtocesto in velike trgovske centre.

A objekt na robu Krekovega trga ne bo ostal dolgo prazen. Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je danes razkril časopis Dnevnik, bodo po sporazumu med Ministrstvom za notranje zadeve in Mestno občino Celje v njem organizirali integracijsko hišo za 65 beguncev. 

“O nameri, da v nekdanjih prostorih ameriške verige s hitro hrano namestimo begunce z mednarodno zaščito, smo občino obvestili že novembra lani,” je na povpraševanje Celje.info kdaj je bila sprejeta tovrstna odločitev in zakaj niso o njej vse do sedaj seznanili lokalnega okolja, odgovoril sekretar na MNZ Boštjan Šefic.

Kot je dejal, bo vsako območje v Sloveniji moralo prevzeti svoj delež beguncev, v Celju pa po zagotovilih župana Šrota s tem ne bo nobenega problema, saj gre po njegovih besedah za svetovljansko mesto, meščani pa razumejo pomen pomoči pri integraciji prišlekov v slovensko kulturo in okolje.

Po odhodu McDonald’sa bodo tako v stavbo naselili 33 Afganistancev, 23 Sircev in 9 Iračanov iz begunskega taborišča na otoku Lezbos.

Med begunci v Celje prihajajo tudi Ahmed, Mohammad in Djihad iz Alepa.
Med begunci v Celje prihajajo tudi Ahmed, Mohammad in Djihad iz Alepa.

Šefic poudarja, da gre pri vseh teh prišlekih za ljudi, ki jim je že bila odobrena mednarodna zaščita, zato imajo povsem enake pravice, kot vsi ostali občani, z izjemo volilne pravice.

Prosto se bodo lahko gibali po okolici, si iskali zaposlitev, rekreacijo, zabavo, otroci se bodo vključili v lokalne vrtce in šole.

A očitno tudi na našem območju brez zapletov ne bo šlo. Po neuradnih informacijah se namreč v Celju že organizira civilna iniciativa, ki bo nestrinjanje izrazila na ponedeljkovem protestu pred občinsko stavbo in objektom McDonalds’a.

P. A.

crnogorac-polsi-klik