Novi upravnik Gledališča Celje je Miha Golob


Gledališče Celje je dobilo novega upravnika. Po 15 letih se z mesta upravnice poslavlja mag. Tina Kosi, njeno mesto pa v novem mandatu prevzema Miha Golob.

Mestni svet Mestne občine Celje je soglasno, brez glasu proti, potrdil novega upravnika.

Tina Kosi, ki končuje tretji petletni mandat vodenja Gledališča Celje, je že pred časom padla v nemilost igralskega ansambla, ki ji je očital, da je celjsko gledališče pod njenim vodenjem nazadovalo tako kadrovsko, kot tudi umetniško. Tina Kosi je takrat vse očitke zavrnila in kljub trenjem, kot edina kandidatka, na prvi razpis za nov mandat za vodenje celjskega gledališča oddala vlogo. A zataknilo se je že na prvi stopnji. Kosijevi je namreč podporo odklonila že Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade MOC ter napovedala ponovitev razpisa, predlog pa s tem niti ni prišel v odločanje v mestni svet.

Komisija je decembra lani razpis ponovila. Do predpisanega roka je komisija prejela sedem vlog kandidatov, od tega je šest kandidatov izpolnjevalo vse pogoje razpisa. Tina Kosi se na drugi razpis ni več prijavila. Strokovni svet SLG Celje, je med prijavljenimi kandidati soglasno podprl Miho Goloba. Svet zavoda SLG Celje pa je glasove namenil trem prijavljenim kandidatom. Po dva glasova podpore kandidatoma Igorju Korošcu in Andreju Jusu, en glas podpore pa Mihi Golobu. Ostali kandidati niso dobili nobenega glasu.

Komisija je nato februarja vseh šest kandidatov povabila na razgovor. Na podlagi pregleda vlog in razgovora s kandidati je tako soglasno sprejela sklep ter Mestnemu svetu Mestne občine Celje predlagala, da se za upravnika celjskega gledališča za naslednje petletno mandatno obdobje imenuje Miho Goloba iz Ljubljane. Mandat bo nastopil 1. 9. 2022, saj dosedanji upravnici zavoda mag. Tini Kosi z dne 31. 8. 2022 poteče mandat.

Kdo je Miha Golob?
Miha Golob je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo v Ljubljani. Sprva je študiral novinarstvo in nato na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani nadaljeval s študijem gledališke režije. Študij je zaključil z uprizoritvijo Malomeščanska svatba Bertolta Brechta in diplomiral z diplomsko nalogo Teorija umetnosti, gledališča in režije pri profesorjih Miletu Korunu in Matjažu Zupančiču. V času študija je prejel akademijsko Prešernovo nagrado in nagrado za režijo na mednarodnem festivalu gledaliških akademij v Brnu. Kmalu po zaključku študija je za štiri leta prevzel umetniško in poslovno vodenje Šentjakobskega gledališča v Ljubljani (2002–2006). Od leta 2008 ima status samostojnega ustvarjalca na področju kulture. Ob ustvarjanju gledaliških uprizoritev v repertoarnih gledališčih deluje tudi kot mentor gledaliških delavnic, seminarjev in gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva. Večkrat je sodeloval tudi pri televizijski produkciji. V dvajsetih letih profesionalne režijske poti je režiral v večini slovenskih institucionalnih gledališč in se podpisal pod režijo več kot 30 raznovrstnih uprizoritev. Režira tako uprizoritve za otroke in mladino kot uprizoritve za odrasle, od sodobne dramatike do slovenske in svetovne klasike. Svoje gledališko razmišljanje največkrat veže na družbenokritične teme, zadnja leta s poudarjenim avtorskih pristopom. Leta 2014 se je prvič preizkusil v lutkovnem gledališču. Uprizoritev Mali modri in mali rumeni v produkciji LGM in Akvarij v produkciji LGL sta postali uspešnici s številnimi gostovanji v tujini. Uprizoritev Mali modri in mali rumeni je imela več kot 100 ponovitev, obe pa vsaj pol izvedb na več kot dvajsetih festivalih doma in v tujini (Avstrija, Bolgarija, Nemčija, Finska, Hrvaška, Italija, Nizozemska, Češka, Poljska, Estonija, Turčija, Irska …). Tri njegove uprizoritve za otroke so uvrščene na spletno platformo kakovostnih predstav Zlata paličica. Kadar je potrebno, pa na njegovo motivacijo dobro vpliva tudi dejstvo, da je na programu slovenskih gledališč sedem njegovih uprizoritev, ena od njih se igra že trinajst sezon.(vir: SNG Maribor)

B.S.