Ogljikov monoksid spet ubija! Kako se zaščititi?


Ogljikovega monoksida ne moremo videti,  okusiti ali zavonjati, a je kljub temu smrtno nevaren. Njegovih resnih posledic se pogosto ne zavedamo, dokler  na radiu ali televiziji ne slišimo kakšne tragične zgodbe o smrtnih žrtvah. Kako se čim bolj zavarovati pred tihim ubijalcem?

V katerih prostorih nastaja ogljikov monoksid in zakaj?

Ogljikov monoksid se lahko pojavi povsod, kjer se ljudje grejejo s pečjo na trda goriva, kurilno  olje, bencin, petrolej ali zemeljski plin. Večje koncentracije nastajajo tudi med delovanjem avtomobilov v domačih garažah in garažnih hišah.

Težave se lahko pojavijo zaradi neočiščenih ali slabo očiščenih dimnikov, napačno izvedenih ali poškodovanih dimniških tuljav in neustreznega prezračevanja (težava se lahko pojavi tudi, če zamenjamo vrata in okna z novimi, ki bolje tesnijo).

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom sami skoraj ne moremo prepoznati. Simptomi so precej “splošni” – glavobol, slabost, bruhanje, omotičnost, zaspanost,… Pomembno je, da prostor takoj prezračimo in zapustimo ter poiščemo zdravniško pomoč.

Preventiva: Čiščenje dimnikov, zračenje prostorov, namestitev alarma

Redno skrbite za očiščene dimnike, prezračujte prostore, ob prižigu avtomobila v garaži imejte odprta garažna vrata, vrata v stanovanje pa naj bodo zaprta!

Odločite se lahko tudi za sekundarni ukrep – namestitev posebnih alarmov, ki zaznajo ogljikov monoksid v prostoru. Detektor bi bilo priporočljivo namestiti ob katerikoli kurilni napravi na fosilna goriva in v spalnice. “Je pa res, da se ljudje običajno odločajo za minimalni nivo varnosti in opremijo z detektorjem le prostor s kurilno napravo,” nam je povedal Marko Primožič iz Sfere d.o.o.

Vendar na Upravi za zaščito in reševanje opozarjajo, da moramo pred tem izvesti vse zgoraj naštete ukrepe.

“Namestitev detektorja CO v prostor ni nadomestitev za redno vzdrževanje gorilnih naprav,” se strinjajo tudi v podjetju Marvis trade d.o.o., ki že več let z detektorji ogljikovega monoksida in plina oskrbuje ugledne ponudnike, kot so Butan Plin, Termotehnika, Inpos, Tapro in še mnogo drugih.

Cene alarmnih naprav in njihovo delovanje

Ljudje po detektorjih ogljikovega monoksida povprašujemo v času kurilne sezone, še bolj pa, kadar nas mediji predramijo z novico o tragičnih zastrupitvah s tem plinom.

Detektorji so primerni za vsako gospodinjstvo, ki uporablja napravo, kjer lahko pride do nepopolnega izgorevanja. “Cene detektorjev CO za rabo v gospodinjstvu znašajo od 20 do 60 evrov. Njihova življenjska doba se giba od 2 do 7 let,” nam je pojasnila Mateja Gašperšič iz podjetja Marvis trade d.o.o..

Med trenutno najbolj dovršene detektorje ogljikovega monoksida na trgu spada MT CC 430 s 7-letno življenjsko dobo. Kupite ga lahko že za  cca. 33 evrov z DDV.

Odlikuje ga dolga življenjska doba, izredna zanesljivost, stabilnost in visoka natančnost najnovejšega ECO Cell senzorja za zaznavanje ogljikovega monoksida.

Krmiljenje detektorja sloni na najzanesljivejšem krmilniku IC ameriškega proizvajalca Microchip, kar zagotavlja nizko porabo električne energije. Izdelek deluje v skladu s standardom EN50291 (Električne naprave za odkrivanje ogljikovega monoksida v gospodinjstvih).

t: ŠK