Dolgo zapuščeni Petriček končno našel kupca (foto)

25. 07. 2018 06:27
petricek-13
Opozorilni napis

V svojih zlatih časih je imel Petriček oziroma Griček, zlasti na topel in sončen dan, mnogo obiskovalcev. Celjani in Celjanke se ga spomnimo predvsem po izletih, piknikih, športnih dnevih in vsakoletnem kresovanju.

Nekoč priljubljeno točko za druženje, šport in sprostitev v naravi je zdaj močno načel zob časa. Pogled na nekdanji gostinski lokal z dvoriščem in športnim igriščem, ki se nahaja na griču pri Liscah, kar zaboli srce.

Že pred leti smo v prispevku pisali o tamkajšnjem ilegalnem dogajanju, zdaj pa smo preverili, kakšna je trenutna situacija.

petricek-10
Objekt je danes že močno zaraščen, brez precejšnjega dela strehe in v primerjavi z našim zadnjim obiskom skoraj neprepoznaven.

Dolgoletni zapleti še pred začetkom prodaje

Z denacionalizacijo, ki je postala pravnomočna leta 2009, je MO Celje vrnila Petriček nazaj v last družine Petriček. Zaradi opazno slabšega stanja vrnjene nepremičnine je družina sprožila odškodninski postopek. Škodo so jim želeli povrniti v obliki obveznic Slovenske odškodninske družbe, a se je slednja pritožila in zahtevo Tomaža Petrička zavrgla.

Celjska občina ni kazala interesa za to območje, saj je za podobne rekreacijske vsebine poskrbela z infrastrukturo v drugih delih mesta in izven njega. Lanskega februarja naj bi se za nakup zanimal nek Celjan, ki je imel namen kupiti Petriček za 250.000 €. Novembra istega leta so nekateri celjski mediji poročali o morebitnem izboljšanju stanja. 

petricek-8
Igrišče je še kar dobro ohranjeno.

Družina Petriček je leta 2015, kot so poročali v Delu, “od Športne zveze Celje za uporabo [zemljišča in objekta] zahtevala 237.500 evrov z obrestmi. Ker zveza denarja ni imela, bila pa je lastnica tamkajšnjega asfaltiranega igrišča, je družina v zameno za igrišče odstopila od svoje zahteve.” S tem je bila odpravljena še zadnja ovira za začetek prodaje.

Petriček v postopku prodaje

Leta propadanja so krepko znižala njegovo vrednost, saj se je prvotna prodajna cena gibala od pol do enega milijona evrov. Omenjena nepremičninska agrencija je še pred kratkim na spletu prodajala posestvo za 190.000 €. V oglasu je bilo zapisano:

Prodamo 46.104 m2 veliko zemljišče, ki v naravi obsega cca 8.000 m2 stavbnega in 38.100 mkmetijskega zemljišča. Stavba, kjer je bil nekoč gostinski lokal, je dotrajana in potrebna celovite prenove.

Oglas je zdaj neaktiven. Z agencije so nam sporočili, da je Petriček že v zaključni fazi prodaje, a da nam podatkov o kupcu ne morejo izdati. Kontaktirali smo tudi Tomaža Petrička, ki skupaj s tremi solastniki, ki živijo v tujini, posestvo prodaja. Žal ni bil pripravljen na pogovor. Sodeč po ponudbi za prodajo, ki je bila podpisana maja letos, je končna cena okoli 173.000 €.

c1d6ca4986ee489e9e414ba7dcbff78d_max_680x580
Petriček nekoč (foto: MNZ Celje).

Svetla in temna zgodovinska plat

Lastnik posestva je bil Ervin Avgust Petriček. V času druge svetovne vojne in po njej je Petriček služil kot kocentracijsko taborišče za otroke, ustanova, v kateri sta vladala partizanski vojaški red in disciplina. Priprti otroci imeli pod 15 let in večina jih je bila odvzeta staršem, ki so bili zaprti na Teharjah, ali pa so bili nemškega rodu. V začasnem “zavetišču za otroke” so morali opravljati najrazličnejša fizična dela, bili so tudi žrtve šikaniranja in zasmehovanja.

V povojnem času je Petriček dobil povsem drugačno vsebino. Nadeli so mu uradno ime Športnorekreacijski center Griček. Prodaja, ki trenutno poteka, po letih in letih čakanja vendarle prižiga plamen upanja za prebivalce Celja.

Vabljeni k ogledu nekaj fotografij, ki smo jih posneli v mesecu juniju.

Tamara  Želimorski

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 2,111 seconds.