Policisti v zvezi z nasilnimi mladoletniki opravili okoli 100 kontrol ter spisali nekaj obdolžilnih predlogov in ovadb


Na območju Dečkovega naselja in Nove vasi se že skoraj leto dni ubadajo z mladostniškim nasiljem, ko vsaj dve večji skupini mladostnikov starih med 12 in 16 let že vse od poletja uničujejo, ustrahujejo, grozijo ter celo fizično napadajo občane.

Pred dnevi smo o problemu, ki to območje, kljub vključenosti pristojnih inštitucij, pesti že skoraj leto dni pisali tukaj. Tokrat pa smo se za dodatna pojasnila o dogajanju v Dečkovem naselju in Novi vasi ter aktivnostih policije obrnili na Policijsko upravo Celje.

Kot nam je v zvezi z dogajanjem pojasnila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin so celjski policisti od novembra lani prejeli več prijav mladoletnikov, ki na območju Dečkovega naselja in Nove vasi kršijo javni red in mir, izvajajo napade na starejše in mladoletne osebe, prevračajo zabojnike za smeti, itd..

V štirih mesecih okoli 100 kontrol

Zaradi prijav in zagotovitve javnega reda in miru so celjski policisti lani novembra in decembra organizirali opazovalne službe po območjih, kjer je prihajalo do kršitev v zvezi z uporabo eksplozivih in pirotehničnih sredstev. Skupno so tako v dveh mesecih opravili najmanj 50 kontrol oziroma nadzorov z rednimi patruljami in policisti v civilu ter mladoletnikom na tem območju zasegli več kot 400 kosov pirotehnike. Zoper deset mladoletnikov so podali šest obdolžilnih predlogov. Policisti so o prekrških vedno obvestili tudi starše, ki so večinokrat tudi prišli na kraj zasega pirotehnike. Policisti so opravili še razgovore s starši otrok v 14 družinah, o dogajanju pa obvestili Center za socialno delo, pojasnjuje Trbulinova in dodaja, da so zoper starša enega od mladoletnikov podali tudi kazensko ovadbo zaradi zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja.

V januarju in februarju so policisti opravili še najmanj 40 kontrol. S predstavniki mestnega redarstva pa so policisti opravili tudi pet nadzorov s skupnimi patruljami, sicer pa je redarstvo v dogovoru s policijo tudi samo opravilo več nadzorov.

Mladoletnik brcnil starejšega občana

Letos so celjski policisti obravnavali tudi primere nasilja, ki so ga mladoletniki izvajali nad občani.

V enem primeru je mladoletnik brcnil starejšega občana. Zoper njega in sodelujočega neznanega mladoletnika bodo zato policisti podali obdolžilni predlog in poročilo na center za socialno delo.

Obravnavali so tudi primer mladoletnika, ki je na tem območju udaril drugega mladoletnika. V tem primeru so zoper storilca podali obdolžilni predlog in poročilo na center za socialno delo.

Vandalizem brez prijetja storilcev

Policisti so sicer obravnavali še prijave glede prevračanja zabojnikov in metanja kep, vendar storilcev niso izsledili. “Na Celjskem z izjemno odgovornostjo spremljamo vsako odklonsko ravnanje, sploh v povezavi z mladoletniki in takoj ukrepamo. Tako je tudi v tem primeru. Kot vidite iz napisanega, smo v zadnjih dveh mesecih prejeli tri prijave, v dveh primerih sledijo zoper mladoletnike obdolžilni predlogi, glede metanja kep in prevračanja zabojnikov storilcev še nismo izsledili. Z rednimi nadzori in ostalimi aktivnostmi bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Drugih prijav občanov v vsem tem obdobju nismo dobili, jih pa pozivamo, da nas v prihodnje o kršitvah obveščajo na interventno številko 113,” zaključuje Trbulinova.

Odgovornost predvsem na starših teh otrok

Sicer pa, sodeč po nekaterih komentarjih pod novico, ki smo jo na to tematiko objavili pred dnevi, tudi prebivalci tega območjo poznajo nekatere mladoletne izgrednike. Glede na nemoč pristojnih organov, ki pri izvrševanju svojih pristojnosti delujejo po zakonu, pa se nekateri prebivalci tega območja celo že poigravajo z mislijo, da bi stvari vzeli v svoje roke. Vendar to zagotovo ni rešitev problema oz. bi lahko celotna situacija še bolj eskalirala. Se pa vsi istočasno tudi zavedajo, da bi se morala odgovornost predrznih mladoletnikov začeti pri njihovih starših. Ti imajo verjetno še največ moči, da preprečijo nadaljnje uničevanje lastnine in življenj občanov.

B.S., foto: občani/24ur.com