Janša in Počivalšek na Okrešlju preverila, kako poteka gradnja novega doma (foto)

17. 09. 2020 08:00

Potem, ko je Planinsko društvo Celje – Matica v začetku avgusta pridobilo gradbeno dovoljenje za postavitev novega doma na Okrešlju, ki je v lanskem požaru pogorel do tal, je bil danes slovesno položen še temeljni kamen.

Lani je Okrešelj obiskalo 25.000 planincev

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivavšek – (PD Celje – Matica je preko razpisa Ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo prejelo sredstva v višini 200.000 evrov), podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržena, generalni sekretar PZS Matej Planko – (Skupaj z zbranimi sredstvi v letu 2020 bo PZS za namen obnove planinskih koč na Korošici in Okrešlju prispevala več kot 100 tisoč evrov), ter predsednik PD Celje Matica Franc Povše.

Kako bosta videti nova domova na Okrešlju in Korošici smo na Celje.info predstavili v januarskem prispevku tukaj.

Zbrani so položili temeljni kamen za nov Frischaufov dom na Okrešlju. Ob tem je slovenski premier Janez Janša poudaril pomen medsebojnega sodelovanja, saj le tako lahko gradimo uspešne zgodbe. »Slovenske gore in slovenske planine in vse tisto, kar je povezano z gorskim okoljem, so nekje globoko v naših srcih, del naše nacionalne identitete in nekaj, kar nas združuje.«

»Današnja položitev temeljnega kamna je simbol naših skupnih prizadevanj, naporov in predvsem želja, da planinski dom ponovno zasije v svoji luči. Veseli me, da pri tem sodeluje tudi država – na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo za obnovo doma na Okrešlju namenili 200 tisoč evrov. Ohranjanje zelenega gorskega turizma nas postavlja v trajnosten kontekst, ki ga moramo vzdrževati in nadgrajevati,« pa je med drugim dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

V celjskem društvu načrtujejo, da bodo v letošnjem letu izvedli vsa gradbena dela v pritličju in pripravili vse potrebno za postavitev montažnega dela. Čez zimo bodo izbrali izvajalca, da bi lahko z deli pričeli spomladi, ko bodo vremenske razmere na tej nadmorski višini to dopuščale.

Letos je sicer članom društva in planinskim zanesenjakom ter prostovoljcem uspelo do konca počistiti pogorišče, postaviti hiško za delavce in oskrbnika ter Okrešeljsko plažo z mizami, klopmi in ležalniki za obiskovalce. S pomočjo Slovenske vojske so na Okrešelj pripeljali tudi vso potrebno mehanizacijo za gradbena dela. Konec avgusta pa je Slovenska vojska s skoraj 40 helikopterskimi naleti na Okrešelj prevozila še 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in drugega betonskega železa za temeljno ploščo.

Zbrano že veliko denarja, a do končnega cilja je še daleč

Skupaj imajo v PD Celje – Matica do sedaj zagotovljeno približno tretjino vse sredstev za domova na Okrešlju in Korošici, katerega izgradnja je ocenjena na skupno preko 1,5 milijona evrov, zato so člani celjskega planinskega društva še vedno veseli vsakršnje pomoči. Pomagate lahko na spodaj opisane načine, vse dogajanje v zvezi z izgradnjo domov na Okrešlju in Korošici, kakor tudi prispevke donatorjev pa v PD Celje Matica redno dokumentirajo na njihovi FB strani.

PD Celje – Matica pa je še vedno veselo vsakršne donacije:

Če bi želeli pomagati pri novogradnji, lahko to storite z nakazilom na TRR: 0510 0801 6743 162 (pri Abanki Celje) ali s SMS-sporočilom na 1919 (geslo: OKRESELJ5), s katerim boste darovali pet evrov.

Dom na Korošici lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 5958 723 (pri Abanki). Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici, sklic: 00 005.

foto: Andraž Purg/pzs.si

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
172 queries in 1,983 seconds.