Pridobljeno gradbeno dovoljenje za nov dom na Okrešlju, ki bi lahko bil zgrajen še letos


Planinsko društvo Celje – Matica je v začetku avgusta pridobilo gradbeno dovoljenje za gradnjo doma na Okrešlju, ki je popolnoma pogorel pred osmimi meseci.

Vse od požara so se sicer na Okrešju vršila pripravljalno gradbena dela. Člani Planinskega društva Celje Matica, ki je lastnik doma, so tako že pred časom pospravili ruševine pogorelega doma ter postavili začasne objekte za delavce in planince. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja pa je prišlo do trenutka, ko bodo na Okrešlju postavili temeljni kamen.

Kljub ogromno že vloženemu delu v sanacijo pa se glavna dela na Okrešlju šele začenjajo. Planinsko društvo Celje – Matica zato še naprej prosi za pomoč pri zbiranju sredstev.

Na Okrešlju se pripravljajo za gradnjo novega doma

Člani PD Celje Matica so že takoj po lanskem požaru na Okrešlju organizirali delovne akcije s katerimi so skupaj s številnimi ljubitelji gora pospravili pogorišče. Pozimi so nato, ker dela na terenu niso bila mogoča, vso energijo usmerili v zbiranje sredstev, ki so jih pridobivali preko neposrednih nakazil in SMS donacij (te so še vedno aktivne), donacij posameznikov, planinskih in športnih društev, organizirane so bile dobrodelne razstave, predstave in drugi dogodki, člani društva pa so ustvarili tudi koledar in majice z motivom Okrešlja, s prodajo katerih so prav tako pridobili nekaj sredstev.

Koronavirus prekrižal nekatere načrte
Začasna koča na Okrešlju

Epidemija koronavirusa je nato posegla v spomladanske načrte PD Celje Matica, a je prostovoljcem z manjšo zakasnitvijo uspelo do konca počistiti pogorišče, postaviti hiško za delavce in oskrbnika ter Okrešeljsko plažo z mizami, klopmi in ležalniki za obiskovalce.

S pomočjo Slovenske vojske so na Okrešelj pripeljali tudi vso potrebno mehanizacijo za gradbena dela. V PD Celje Matica so zato optimistični in pričakujejo, če ne bo kakšnih nepredvidenih objektivnih dogodkov, da bi lahko bila koča do konca leta že pod streho.

Kako bosta videti nova domova na Okrešlju in Korošici smo na Celje.info predstavili v januarskem prispevku tukaj.

Aktivnosti z zbiranjem sredstev se nadaljujejo

Ker pa PD Celje Matica še zdaleč nima zagotovljenih vseh sredstev za izgradnjo kar dveh domov, ki so jih v roku enega leta izgubili v požarih (novembra 2018 je do tal pogorel Frischaufov dom na Okrešlju nad Logarsko dolino, leto prej, oktobra 2017, pa so ognjeni zublji pogoltnili že Kocbekov dom na Korošici) se bodo aktivnosti zbiranja sredstev nadaljevala. Gre namreč za zajeten finančni (skupaj bosta izgradnji domov stali preko 1,5 mio evrov) kot tudi časovni zalogaj za celjsko planinsko društvo.

Letos se tako nadaljuje prodaja majic in po “bufov” z motivom Okrešlja, ki jih je že mogoče kupiti na Okrešlju samem, v Domu planincev v Logarski dolini, na Orlovem gnezdu pri slapu Rinka, v trgovinah Kibuba in preko spletne strani PD Celje Matica. Tudi letos bo društvo naredilo koledar z motivom Logarske doline. Kmalu bo zaživela tudi spletna stran za Okrešelj, kjer bo društvo objavljalo vse aktivnosti, ki so se in se bodo odvijale tako na Okrešlju kot Korošici. Načrtujejo tudi vseslovenske delovne akcije in druge dogodke, organizacija katerih pa bo odvisna tudi od epidemioloških razmer.

Skupaj imajo do sedaj zagotovljeno približno tretjino vse sredstev za domova na Okrešlju in Korošici, katerega izgradnja je ocenjena na skupno preko 1,5 milijona evrov. Vse dogajanje v zvezi z izgradnjo domov na Okrešlju in Korošici, kakor tudi donatorje v PD Celje Matica redno dokumentirajo na njihovi FB straniSredstva lahko še vedno donirate na spodaj predstavljene načine:

Donacije:

Če bi želeli pomagati pri novogradnji, lahko to storite z nakazilom na TRR: 0510 0801 6743 162 (pri Abanki Celje) ali s SMS-sporočilom na 1919 (geslo: OKRESELJ5), s katerim boste darovali pet evrov.

Dom na Korošici lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 5958 723 (pri Abanki). Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici, sklic: 00 005.

Sicer pa vas PD Celje – Matica že od konca junija vabi na Okrešeljsko plažo, kjer se lahko vsi planinci in ljubitelji gora na svoji poti okrepčajo in osvežijo. Odprta je tudi zasilna postojanka na Korošici, kjer je mogoče dobiti pijačo in za vikende hrano, za prenočitev pa je na voljo 16 ležišč.

Dela na Okrešlju

B.S., vir in foto: PZS in PD Celje – Matica