Postavljena prva pametna klop v Celju

24. 09. 2020 06:21
Podjetje Include je Mesto Celje prepoznalo kot vodilno mesto za Smart City rešitve

Prvo pametno klop podjetja Include, ki je postavljena v Celju, bodo meščani lahko preizkusili od 23. 9. pred vhodom v Gimnazijo Celje – Center v Kosovelovi ulici. Pametno klop so na testno obdobje enega meseca dobili v sklopu Smart City testnega programa, ki ga izvaja podjetje Include.

Mesto Celje se je odločilo na testno obdobje instalacije pametne klopi, da bi svojim meščanom ponudilo učinkovite in sodobne rešitve za njihove potrebe.  Poleg počitka, pametna klop Steora je energetsko popolnoma neodvisna, napaja se preko solarnih panelov, omogoča pa polnjenje vseh tipov mobilnih naprav.

Goran Anders, vodja Centra za informatiko na Mestni občini Celje:

»V zadnjih letih pospešeno delamo na tem, da postanemo mesto pametnih rešitev. Velik korak je bila pred časom postavitev interaktivne table na mestnem pokopališču, imamo sistem izposoje koles, ki temelji na aplikaciji za pametne telefone, e-ink prikazovalnike na avtobusnih postajah, ki s pomočjo lokacijskih tipk kažejo natančne prihode avtobusov, ter sodoben geografski informacijski portal prostor.celje.si.

V teku je projekt Upravljanje mobilnosti v Mestni občini Celje, v sklopu katerega bomo dobili rešitve za spremljanje števila vozil na parkiriščih, usmerjevalne table za usmerjanje prometnih tokov na prosta parkirišča, sistem za elektronsko plačevanje parkirnin in enotno kartico oziroma aplikacijo za mestne storitve. Slednja bo v začetni fazi omogočala najem koles, plačilo vozovnic za avtobuse in plačilo parkirnin, v prihodnjih letih pa nameravamo nabor funkcionalnosti razširiti. Skupaj z ostalimi slovenskimi mestnimi občinami smo se pridružili tudi izzivu 100 inteligentnih mest, sodelujemo v projektu Pocityf za energetsko preobrazbo mest.«

Verjamemo, da jo bodo predvsem dijaki okoliških šol pametno klop z veseljem uporabljali. Po testnem obdobju bomo sprejeli odločitev, ali bo klop v mestu trajno postavljena.

Osnovna značilnost pametne klopi Steora so polnilci za polnjenje različnih tipov naprav (opremljena je z dvema USB izhodoma z modro ambientalno lučjo za polnjenje kakršnega koli tipa naprave s pomočjo USB kabla). Ima brezžični polnilec, integriran v površino akrilnega stekla, ki omogoča polnjenje brez uporabe kabla. Svojo napravo enostavno postavite na površino za brezžično polnjenje. Pametna klop je povezana na Include Dashboad – nadzorno platformo, na kateri se spremlja analitika uporabe klopi. Klop je prav tako opremljena z naprednim 4G internetom, v večernih urah pa jo krasi LED ambientalna razsvetljava.

Pametna klop Steora je izdelek podjetja Include iz Solina (Hrvaška), njen direktor in inovator Ivan Mrvoš pa je prvo pametno klop proizvedel že davnega 2015. leta. Od prve pametne klopi do danes je podjetje Include postalo vodilni proizvajalec pametnih klopi, za katere je dobila števila priznanja. Ivan Mrvoš je, iz strani priznanega Forbesa, leta 2019 uvrščen na seznam 30 Under 30, podjetje Include pa je prepoznano kot najhitreje rastoče podjetje srednje Evrope v kategoriji Rising Stars programa Deloitte Technology Fast 50.

Na prvem testnem projektu instalacije Steora klopi v Celju je izjavo podal tudi direktor Ivan Mrvoš:

»V zadnjih štirih letih je Steora klop instalirana na več slovenskih lokacijah in smo izjemno ponosni na dosedanje sodelovanje z mesti, občinami in lokalnimi podjetji. Cilj tega projekta je motivacija mest, da skozi inovativne izdelke javne prostore transformirajo v sodobna, povezana in samovzdržna okolja, ki izboljšujejo kakovost življenja vseh meščanov. Upamo, da se bo uspešno sodelovanje preslikalo tudi na ostala mesta in, da bodo skupaj z nami gradili pametna in trajna mesta prihodnosti«

S tem se je mesto Celje pridružilo družbi Ljubljane, Kopra, Bratislave, Stockholma, Dubaija, Prage, Budimpešte, Zagreba in številnih drugih svetovnih mest, ki so prepoznala potrebo po pametni urbani opremi kot je pametna klop.

Akcija – Spot a Steora #SteoraCelje

Med tem testnim obdobjem so vsi vabljeni, da preizkusijo Steora pametno klop v Celju. Vse fotografije vas in Steore delite na Instagramu in Twitterju s #SteoraCelje, najbolj ustvarjalno fotografijo pa bomo nagradili* z Google Chromecast napravo. Spot a Steora akcija traja od 23. 9. do 23.10.2020.

*Najbolj ustvarjalno fotografijo bo izbrala strokovna žirija podjetja Include

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 1,189 seconds.