Predsednik Pahor z redom za zasluge odlikoval Marjana Fabjana


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Med prejemniki je tudi judoist in svetovno priznani trener juda Marjan Fabjan.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja za izjemne dosežke v športu. Med odlikovanimi je tudi svetovno priznani trener juda Marjan Fabjan, ki ga je predsednik odlikoval z redom za zasluge, za izjemne dosežke na področju športa, ki jih potrjujejo vrhunski uspehi slovenskih judoistk in judoistov. Med drugim je Fabjan v celjskem judo klubu Z’dežele Sankaku skoval kar šest olimpijskih medalj. Po dve sta osvojili Urška Žolnir in Tina Trstenjak, po eno pa Lucija Polavder in Anamari Velenšek. Marjana Fabjana je lani septembra tudi Mednarona judo zveza odlikovala z zlato medaljo IJF, ki velja za najvišje priznanje v judu.

Utemeljitev državnega odlikovanja Marjanju Fabjanu

Za izjemne dosežke na področju športa, ki jih potrjujejo vrhunski uspehi slovenskih judoistk in judoistov, prejme Marjan Fabjan red za zasluge.

Marjan Fabjan je eden najbolj izkušenih, spoštovanih in uspešnih trenerjev v svetu juda. V telovadnico na Lopato prihajajo trenerji z vsega sveta, da bi odkrili njegovo skrivnost: najdejo trdo delo, skromne razmere in strog, danes legendarni Fabjanov način komuniciranja.

Vse to je mogoče posnemati – a uspeh prinese šele četrti element. Ta je Fabjanova življenjska zgodba, ki je njegovo osebnost izklesala v nepopustljivega samohodca, njegove tekmovalce pa navdihuje s spoštovanjem in občudovanjem. »Vsi otroci morajo biti zmagovalci,« pravi Fabjan.

Ko se je kot osemletnik sam spoznal z judom, je v njem našel urejenost, ob tem pa tudi pripadnost, sprejetost in priložnost – vse, česar v življenju ni imel. Namenil mu je ves svoj čas in odločenost ter leta 1978 v jugoslovanski judo vstopil kot komet, postal je juniorski in seniorski prvak tedanje Jugoslavije, na prvenstvu Evrope pa je osvojil bron.

Delal je več kot drugi, od sebe je zahteval več kot kdorkoli, odšel najprej v drug klub in nato v drugo državo, bil je prvak Avstrije leta 1989 in leta 1990 ter se je v času osamosvajanja Slovenije vrnil domov. Leta 1992 je postal državni prvak še v svoji domovini.

Čutil je, da mora biti trener. S prijatelji je z lastnimi rokami zgradil vadbeno središče na Lopati pri Celju, saj mu je bilo jasno, da bo po svoje lahko delal le na svojem. Lahko se ne bi zgodilo nič, a Fabjanova telovadnica je postala magnet za otroke iz okolice.

Kot glavni trener in mentor je vzgojil naše mednarodno najuspešnejše judoistke in judoiste, med njimi so Urška Žolnir, Petra Nareks, Lucija Polavder, Rok Drakšič, Tina Trstenjak in Anamari Velenšek. Prvi mednarodni uspehi njegove šole so se pokazali po desetih letih, ko je leta 2002 evropsko prvenstvo prvikrat priredila Slovenija. V tekmovanju v Mariboru je Petra Nareks osvojila bronasto medaljo. Komaj dve leti pozneje je Urška Žolnir leta 2004 poskrbela še za prvo olimpijsko medaljo in leta 2012 za prvo olimpijsko zlato.

Marjan Fabjan danes lahko reče: »Šest olimpijskih medalj za slovenski judo so dosegle tekmovalke, ki živijo na Celjskem, v radiusu 15 kilometrov. Ko to slišijo Kitajci, se nam klanjajo do tal.«

V Fabjanovi telovadnici danes dela približno dvajset trenerjev, ki trenirajo več kot tristo članov in članic vseh starosti. Ker se je Marjan Fabjan izučil za zlatarja, se ji reče Zlatarna, a ni v njej nič filigranskega – talent tam ne šteje veliko, gre le za trdo delo, odrekanje, samopremagovanje.

Marjan Fabjan je zgodba o uspehu, po kakršnih se snemajo najbolj ganljivi filmi. Je sinonim za strogost, nepopustljivost, celo neizprosnost do sebe in do drugih. V tem špartanstvu pa so tudi trdnost, zanesljivost, skrb drug za drugega in celo ljubezen. Ta je skrivnost njegovega uspeha. Nihče nima juda tako rad, kot ga ima Marjan Fabjan. In rad ima tudi svoje tekmovalce. Zanje si želi, pravi Urška Žolnir, da bi bili ne le dobri tekmovalci – rad bi, da bi bili dobri ljudje.

Za visoke uspehe, izjemne dosežke in navdih ljudem se država Slovenija Marjanu Fabjanu zahvaljuje z redom za zasluge.

Odlikovani tudi Hauptman, Hvasti, Krajnik in Sladičeva

Predsednik Pahor je z redom za zasluge odlikoval še Andreja Hauptmana za izjemne dosežke na področju športa, ki jih potrjujejo vrhunski uspehi slovenskih kolesarjev, Franca Hvastija za izjemne dosežke na področju športa, ki jih potrjujejo vrhunski uspehi slovenskih kolesarjev, Romana Krajnika za izjemne dosežke na področju športa, ki jih potrjujejo vrhunski uspehi slovenskih in tujih športnih plezalk in plezalcev in Polono Sladič za izjemne dosežke na področju športa, ki jih potrjujejo vrhunski uspehi slovenske parastrelske reprezentance. Obrazložitve lahko preberete tukaj.

B.S.