Preizkusite nov spletni vodnik po fondih in zbirkah Zgodovinskega arhiva Celje


Od torka je na voljo nova spletna različica Vodnika po fondih in zbirkah Zgodovinskega arhiva Celje. Ta dan lahko prepoznamo kot rojstni dan arhiva, saj je bil 13. decembra 1956 sprejet odlok o ustanovitvi Zgodovinskega arhiva Celje.

Že ob prejšnji, prvi povsem spletni različici vodnika so ugotovili, da je izdaja vodnika praznik in reprezentančni izkaz dela in dosežkov delovanja arhivske institucije od njenega začetka do presečnega datuma. Ob dejstvu, da je tudi zadnja verzija povezljiva z vzajemnim sistemom slovenskih javnih arhivov pa je obenem vodnik dodatni pripomoček v smislu varnejšega ter bolj učinkovitega in prijaznega dostopa.

Cilj izdaje novega spletnega vodnika je bil, da s pomočjo izboljšanega vmesnika uporabnikom ponudijo preglednejši vpogled v gradivo, ki ga hranijo. Nova različica vodnika, ki deluje tudi kot progresivna spletna aplikacija, odgovarja željam in potrebam naših uporabnikov na način, ki že presega tradicionalne podobe delovanja arhivskih vodnikov. Vodnik sedaj omogoča samodejno mesečno posodabljanje zbirke podatkov ter podrobnejši prikaz rezultatov poizvedb, ki sežejo tudi nižje od nivojev fondov in zbirk. Poizvedbe so hitrejše in uporabljajo elastično iskanje. Poleg povezljivosti z vzajemno bazo slovenskih javnih arhivov in Virutalno čitalnico (VAČ), vodnik vsebuje tudi napredne varnostne elemente in deluje na prijaznem vmesniku za ranljive skupine s samodejno zaznavo privzete barvne sheme in pisave na uporabnikovi napravi ter je optimiziran za prikaz na mobilnih napravah.

Že prva spletna različica vodnika je kot simbol vodnika uvedla v rabo personalizirano podobo pomočnika Duhca Ferdija iz pravljice Miška Mica v arhivu. Vseznalec Ferdi vodi radovedno Mico v svet raziskovanja arhivov. Preko ikone, ki si jo namestite na vaše naprave, mu s klikom potrkajte in Duhec Ferdi bo postal vaš koristen pomočnik pri iskanju po arhivskem gradivu Zgodovinskega arhiva Celje. Vodnik preizkusite tukaj.

Foto: Pixabay