Prva triada v šoli. V Celju s štirimi pozitivnimi primeri ter dvema zavrnitvama testiranja

25. 01. 2021 20:00

Med 20.500 testiranimi učitelji po vsej Sloveniji so danes odkrili 278 pozitivnih, ki naslednjih 14 dni ne bodo odšli v razrede, kjer bi lahko širili koronavirusno okužbo.

Med učitelji celjskih osnovnih šol, ki se s torkom vračajo v razrede, niso odkrili primera okužbe. Skupno med vsemi skoraj 900 testiranimi, torej tudi zaposlenimi v vrtcih, pa so bili pozitivni štirje testi.

V torek se v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko učenci prve triade vračajo v šolske klopi. Vlada je odločitev sprejela sicer že prejšnji teden vendar vse do danes ni bilo povsem jasno, ali se bodo otroci zares vrnili v šolske klopi. Razlog je bil včeraj potrjeni prvi primer angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji, danes pa še trije dodatni. Poleg tega se je po nekaj dneh padajočega trenda epidemijska krivulja sploščila, kar bi lahko pripisali tudi vdoru novega seva.

Kljub vsemu so danes epidemiologi NIJZ-ja in svetovalna skupina Ministrstva za zdravje potrdili, da se otroci kljub poslabšanju razmer vračajo v šolo. Kot je na tviterju zapisal predsednik vlade in minister za zdravje Janez Janša, stroka kljub novi situaciji zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa še vedno podpira odprtje 1. triade OŠ ter polno delovanje vrtcev po veljavnem odloku v 9. regijah. Janša je še pozval, da skupaj pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno.

Epidemiologi bodo spremljali situacijo in ob poslabšanju predlagali nove ukrepe, je pa Mario Fafangel svetoval, da naj se v primeru zaostrovanja ukrepov najprej zapre druge možne lokacije prenosa okužbe.

Pred torkovo vrnitvijo učencev prvih treh razredov so v ponedeljek po Sloveniji potekala množična testiranja zaposlenih v šolah. Množično testiranje je eden izmed ukrepov, da se bodo otroci jutri vrnili v kar se da varno in zdravo okolje. V celjske šole se vrača 1.587 otrok prve triade.

Izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela bo prilagojeno trenutnim epidemiološkim razmeram in bo potekalo ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov NIJZ (nošenje maske izven matičnega oddelka, upoštevanje varnostne razdalje, razkuževanje rok, zračenje prostorov). Učenci bodo ves čas pouka v svojem oddelku oz. manjši skupini v istem prostoru. Podrobnejša navodila so šole objavile na svojih spletnih straneh.

Testiranih preko 900 zaposlenih v celjskih šolah

Testiranje je danes potekalo tudi za 944 zaposlenih v celjskih osnovnih šolah. V dvorani Golovec ga je izvedlo osebje ZD Celje. Po podatkih, ki smo jih zaenkrat prejeli s strani celjskih šol sta testiranje zavrnila zgolj dva zaposlena, izmed vseh opravljenih testov pa zaenkrat še ni bilo potrjene okužbe na SARS-CoV-2.

Skupno število testiranih Število odklonitev Negativni izvidi Pozitivni izvidi
I. OŠ CELJE / / / /
II. OŠ CELJE 32 2 32 0
III. OŠ CELJE 32 0 / /
IV. OŠ CELJE 32 0 32 0
OŠ FRANA KRANJCA CELJE 28 0 28 0
OŠ FRANA ROŠA 32 0 32 0
OŠ HUDINJA 30 0 30 0
OŠ LAVA 40 0 40 0
OŠ LJUBEČNA 25 0 / /
OŠ ŠTORE 29 0 28 1

OŠ Frana Roša

Na OŠ Frana Roša so bili testirani vsi zaposleni, ki bodo od jutrišnjega dne opravljali delo v prostorih šole. Trenutno je teh zaposlenih 32. Vsi izvidi, ki so jih prejeli doslej so negativni. Kot je še povedala ravnateljica Nataša Gajšek Ključarič mora šola v primerih, ko zaposleni zavrača testiranje, ravnati v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih. “Verjamem pa, da si vsi v trenutni situacijo želimo, da šole končno spet odpremo svoja vrata, ob tem pa se vsi zaposleni zavedamo pomembnosti ohranjanja zdravja ter zagotavljanja okolja, v katerem se bodo učenci počutili dobro in varno. S tem, ko smo se danes vsi udeležili testiranja, smo definitivno pokazali, da se tega še kako dobro zavedamo.”

OŠ Lava

Testiralo se je 40 zaposlenih v OŠ Lava oz. vsi, ki se bodo od jutri naprej prihajali na tak ali drugačen način v stik z učenci ali sodelavci šole. Vsi izvidi so bili negativni zato bodo jutri lahko normalno pričeli s poukom. Kot je še povedala ravnateljica Marijana Kolenko s testiranjem niso imeli nobenih težav, saj so v fazi priprave zaposlenih na možnost testiranja že razrešili vse dileme. “Vodila nas je velika odgovornost, da najprej zaščitimo sebe, nato otroke ter tudi sodelavce, saj samo na ta način lahko samozavestno stopijo pred otroke.”

OŠ Hudinja

Na Osnovni šoli Hudinja se je testiranja udeležilo 30 zaposlenih, ki bodo od jutri dalje vključeni v delo z učenci (pedagoški in tehnični delavci ter vodstvo šole). Nihče testiranja ni odklonil. Ravnatelj Jože Berk je ob tem izrazil zadovoljstvo, da se jutri končno odprejo šole in dodal, da je testiranje zaposlenih eden od ukrepov, ki zagotavljajo vrnitev otrok v varno in zdravo okolje. In to je pomembno.

II. OŠ Celje

Testiralo se je 32 oseb z II. OŠ Celje. Dve osebi sta testiranje odklonili. Izvid vseh testov so bili negativni.

III. OŠ Celje

Na III. OŠ Celje je bilo testiranih 32 oseb oz. vse, ki so bile predvidene za testiranje. Izjema je le 5 delavcev šole, ki so trenutno pozitivni na covid-19 ali pa so ga že preboleli v zadnjih treh mesecih in jim ni bilo potrebno na testiranje. Nihče na šoli testiranja ni odklonil.

OŠ Ljubečna

Testirani so bili vsi delavci OŠ Ljubečna, ki bodo jutri v stiku z učenci I. triade (učitelji razredne stopnje, strokovni in vodstveni delavci ter tehnično administrativni ter ostali delavci). Testiranih je bilo 25 delavcev, 4 delavci pa so v zadnjih treh mesecih potrjeno preboleli covid-19, zato se jim ni bilo potrebno testirati.

OŠ Frana Kranjca

Na OŠ Frana Kranjca so se testirali vsi zaposleni (učitelji, kuharice, čistilke, tajnica hišnik), ki so pričeli danes z delom – 28 oseb. Testiranja ni nihče zavrnil. Vsi izvidi testov so bili negativni. “Veseli smo, ker se po dooolgem času spet sliši otroški smeh na šolskih hodnikih,” je dejala ravnateljica Danica Šalej.

OŠ Štore

Na OŠ Štore je bilo testiranih 29 zaposlenih. Testiranja ni zavrnil nihče. En izvid testa je bil pozitiven.

IV. OŠ Celje

Na IV. Osnovni šoli Celje so se testiranja udeležili vsi napoteni zaposleni in vsi so prejeli negativne izvide – skupaj 32 oseb.

V vrtce se v Celju vrača okoli tisoč otrok

Po trenutno znanih podatkih se v celjske vrtce vrača 956 otrok. Vsi vrtci v Celju bodo zaradi zagotavljanja higienskih, prostorskih in kadrovskih pogojev odprti do 16. ure. V Vrtcu Tončke Čečeve pa bodo odprli tudi izmenični oddelek, ki bo posloval od 12.00 do 20.30. Pogoj, da lahko starši pripeljejo otroka v vrtec je, da je otrok popolnoma zdrav in da zadnjih 48 ur ni bil v tesnem stiku z osebo, pri kateri je potrjena okužba s COVID-19. Otroka lahko v vrtec pripelje le zdrava oseba. Vsi, ki bodo stopali v vrtce, morajo dosledno upoštevati vse zdravstveno-higienske ukrepe NIJZ.

B.S., foto: MOC

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,771 seconds.