Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo potrdil še tri okužbe z angleškim sevom. Epidemiologi ‘odobrili’ jutrišnje vračanje otrok v šole


Nekaj po 16. uri je predsednik vlade in zdravstveni minister Janez janša sporočil, da epidemiologi in svetovalna skupina podpirajo odprtje 1. triade OŠ in polno delovanje vrtcev po veljavnem odloku v 9. regijah. Še dopoldne Janša ni mogel zagotoviti, ali se bodo šole jutri zares odprle. Predvsem vzbuja skrb angleški sev novega koronavirusa.

Včeraj je bilo opravljenih 2734 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 293 okužb.

Opravljenih je bilo 1293 PCR testov, ki so potrdili 264 okužb z deležem pozitivnih izvidov 20,4 %.

Opravljenih je bilo 1441 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 29 okužb z deležom pozitivnih izvidov 2,0 %.

Včeraj je umrlo 19 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3379 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 1237 (včeraj 1235). Krivulja se je v zadnjih štirih dneh povsem sploščila, potem ko se je prej epidemija hitro umirjala. Ali je za upočasnitev kriv pojan angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji še ni znano. V soboto je bil namreč potrjen prvi primer okužbe z angleškim sevom pri nas. Po poročanju RTv Slovenija pa naj bi se neuradno bilo z angleškim sevom pri nas okuženih osem oseb. Prav tako naj bi bila v preteklih dneh dva odvzeta brisa zelo podobna angleškemu sevu, vendar je bilo virusa premajhna količina, da bi lahko v laboratoriju to tudi zagotovo potrdili. V Sloveniji se trenutno opravlja ponovna analiza pozitivnih vzorcev, ki so bili odvzeti od 11. januarja naprej. O pojavu angleškega seva je včeraj spregovoril predsednik vlade in zdravstveni minister Janez Janša. Podrobnosti najdete tukaj. Janša je sicer danes v državnem zboru, kjer v vlogi predsednika vlade odgovarja na poslanska vprašanja, dejal, da še ne ve zagotovo, ali se bo pouk jutri zares začel. Danes sicer poteka množično testiranje zaposlenih na osnovnih šolah.

O angleškem sevu je danes na novinarski konferenci spregovorila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. “Gre za mutirano beljakovino na površini, zato je bolj agresiven. Ne poznamo ga še zadosti, poznamo podatke iz poročil v Veliki Britaniji treba je narediti vseevropsko analizo. Ne gre za nove ukrepe, ampak za te vsesplošne, ki so v veljavi že zdaj. Če jih bomo upoštevali, ni razloga, da ne bi zajezili niti tega seva,” je prepričana. Sicer pa za odkrivanje angleškega seva novega koronavirusa že obstaja PCR test. Prvih 2000 je Sloveniji podarila Slovaška.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je pri treh od 291 vzorcev iz osrednjeslovenske regije, ki so jih vključili v gensko sekvenciranje in so bili vzeti med 1. in 14. januarjem letos, dokazali vse specifične mutacije značilne za angleški sev. Kot so zapisali so 24. 1. 2021 končali z analizo PCR-pozitivnih vzorcev, ki so bili vzorčeni med 1. 1. 2021 in 14. 1. 2021. V analizo so vključili 291 vzorcev (3,4 % vseh SARS-CoV-2 PCR-pozitivnih vzorcev iz osrednjeslovenske regije). V  treh vzorcih popolnih virusnih genomov so dokazali vse specifične mutacije značilne za angleški sev (VOC 202012/01 – B.1.1.7). Vsi trije vzorci pripadajo osebam, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleškega seva v Slovenijo. V presejalnem testiranju izbranih 291 vzorcev iz leta 2021 niso ugotovili pojava dodatnih mutacij  značilnih za južnoafriški sev (VOC 501Y.V2 – B.1.351) ali brazilski sev (IC-0561 – B.1.1248), v primerjavi s predhodnimi krogi spremljanja.

V naši regiji (Savinjski) se je povprečno 7-dnevno povprečno število okuženih ostalo na včerajšnjih 147 (včeraj 146). Za sproščanje v oranžni fazi bi moralo biti to povprečje 125. Kako relevanten je po pojavu angleškega seva še vladni načrt sproščanja bo znano v naslednjih dneh, ko naj bi vlada opravila ponoven premislek o sprejetju in sproščanju ukrepov. Seveda pa bo odvisno tudi, kako se bo novi sev odrazil v gibanju števila okuženih.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 18.350 oseb.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 23. januar v Sloveniji cepljenih že 48.717 oseb 2,3 odstotka vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 6963 oseb.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • jutri se začenja pouk za prvo triado, informacije o tem, kako bo od torka potekal pouk, najdete tukaj
  • v celjski porodnišnici prejšnji teden rojenih 24 otrok
  • v dvorani Golovec (hala A) danes poteka hitro testiranje za zaposlene v celjskih osnovnih šolah in vrtcih, ravnatelji so z organizacijo testiranja zadovoljni, Zdravstveni dom Celje bo skupno opravil 944 hitrih testov

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 24. Sprejetih je bilo 73 covid bolniki (13 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 33 bolnikov oz. 3 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 16 bolnikov obolelih za covidom-19, 1 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravita 2 covid bolnika več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1173 covid bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 192.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 131 covid bolnikov (6 več kot dan prej). 18 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 9 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 2. V celjski bolnišnici je včeraj umrl 1 bolnik s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 320 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 330 umrlih covid bolnikov.

Pretekli teden je v celjski porodnišnici na svet prijokalo 24 novorojenčkov. Prevladovali so fantki, ki jih je bilo 16, deklic je bilo 8.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 17 okužb. Največ v občinah Celje 4 in Velenje 4, sledijo Laško 3, Podčetrtek 1, Slovenske Konjice 1, Šentjur 1, Šmarje pri Jelšah 1, Vojnik 1, Žalec 1.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Celje.info objavili v začetku februarja.

foto: pixabay