Časa za sprejem zakona o sanaciji Celjske kotline v tem mandatu po vsej verjetnosti ne bo


Zakon o sanaciji čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline v tem mandatu po vsej verjetnosti ne bo sprejet. Člani odbora za infrastrukturo, okolje in prostor so namreč obstruirali sejo, na kateri bi morali v drugo obravnavati in potrjevati zakon. Zaradi nesklepčnosti do tega ni prišlo.

Poslanka SMC Janja Sluga, ki je sicer zakon v DZ vložila le nekaj mesecev pred volitvami, napoveduje, da bo naredila vse, da bo zakon sprejet še v tem mandatu. A možnosti za to so pičle. Časa ima samo še do konca naslednjega tedna.

Konec januarja, torej le nekaj mesecev pred volitvami, je poslanka SMC Janja Sluga v parlamentarno proceduro vložila Predlog Zakona o sanaciji čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline.

Zakon je najprej naletel na negativno mnenje vlade, kjer so obrazložili, da se zavedajo problematike, vendar je treba k reševanju tega problema pristopiti sistematično na območju celotne Slovenije, zato nasprotujejo sprejemu zakona za posamičen primer.

Kljub negativnemu mnenju vlade so nekaj dni kasneje poslanci DZ zakon vseeno sprejeli, kar je bila podlaga za obravnavo zakona pri matičnem odboru državnega zbora. Vmes je zakon podprl tudi celjski mestni svet.

Toda očitno zakon, vsaj v mandatu te vlade, ne bo ugledal luč sveta. Najprej se je zapletlo z odstopom predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ki je mandat vlade še nekoliko skrajšal. Na še večjo oviro pa je zakon naletel pred dnevi, ko bi ga moral Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor obravnavati v drugo. Člani odbora iz vrst SD, SDS in Desus so namreč sejo, ravno pri točki obravnave zakona, zapustili.

Ker odbor po odhodu omenjenih članov ni bil več sklepčen (zmanjkal je zgolj en član), so sejo prekinili. To pa po vsej verjetnosti pomeni, da odbor v tem mandatu zakona ne bo več obravnaval. Janja Sluga naj bi sicer imela zagotovljenih dovolj glasov, da bi bil zakon na seji odbora sprejet, a kot rečeno do obravnave in glasovanja zaradi nesklepčnosti ni prišlo.

Poslanka Sluga je članom, ki so zapustili sejo, očitala politikantstvo in neodgovorno ravnanje do slovenskih volivcev. Obstrukcijo seje je označila kot veliko klofuto Celju.

Člani odbora so potezo opravičevali s tem, da pri hitrem sprejemanju obilice zakonov v izdihljajih mandata te vlade nočejo sodelovati. Po drugi strani naj bi do obstrukcije s strani poslancev SD, SDS in Desus prišlo, ker bi imelo sprejetje “serije” zakonov večmilijonske finančne posledice, ki pa bi padle na ramena prihodnja vlada. Janja Sluga je trditve o finančnih posledicah ocenila za veliko laž. Poslancem, ki so obstruirali sejo odbora pa očitala tudi, da so za njih pomembne le politične računice in ne zdravje državljanov.

Na dogajanje se je odzvala tudi poslanka SDS Jelka Godec, ki je povedala, da se je sama odpovedala podpori zakona zato, ker naj bi bil v zakon naknadno in brez dogovora dodan nov amandma, ki naj bi v predlog zakona za sanacijo Celjske kotline vključil tudi Mežiško dolino. Godčeva je pred tem napovedala podporo zakonu v DZ, če bo le ta ostal takšen, kot je bil v osnovi, a z dodanim Šentjurjem. Na konuc so želeli v zakon o sanaciji Celjske kotline dodati Mežiško dolino, Šentjurja pa ne.

 

Janja Sluga je sicer sedaj napovedala, da se bo do zadnjega borila, da bi zakon vendarle bil sprejet še v tem mandatu. Za to ima časa še do konca naslednjega tedna, ko je na sporedu plenarna seja. Kljub vztrajnosti poslanke Janje sluga, pa za sprejetje zakona v tem mandatu skorajda ni več možnosti.

Škoda, da se poslanka Sluga ni zakona spomnila vložiti vsaj kakšno leto prej in ne zgolj nekaj mesecev pred volitvami, zaradi česar so ji nekateri očitali, da so tudi njene akcije zgolj nabiranje glasov za prihajajoče državnozborske volitve.

Novinarska konferenca Janje Sluga po obstrukciji seje s strani nekaterih članov: