Sanacija igrišč v celjskih vrtcih se nadaljuje. Letos bo zemljina zamenjana še okoli štirih vrtcev

08. 03. 2021 06:30

Ministrstvo za okolje in prostor bo v dogovoru z Mestno občino Celje letos nadaljevalo s sanacijo onesnažene zemljine na območju igrišč celjskih javnih vrtcev in s tem pomembno prispevalo k zagotavljanju zdravega okolja naših najmlajših.

Cilji za izboljšanje stanja okolja na območju vrtcev so znižati vrednosti arzena, svinca, kadmija in cinka v tleh na saniranih območjih otroških igrišč pod mejne vrednosti, zmanjšati izpostavljenost otrok toksičnim kovinam in preprečiti oziroma omejiti odlaganje in širjenje toksičnih kovin v okolje.

S projektom zamenjave zemljine je Mestna občina Celje z lastnimi sredstvi začela leta 2017. V želji otrokom zagotoviti varno igro na vrtčevskih igriščih, je bila najprej zamenjana zemljina na igrišču vrtca Tončke Čečeve na Hudinji, nato pa še na igrišču Vrtca Tončke Čečeve na Aljaževem hribu. Projekt je bil zahteven in kompleksen, vendar kljub temu, da se je na tem področju orala ledina, izpeljan strokovno.

Leta 2019 je projekt prevzelo Ministrstvo za okolje in prostor, ki se je zavezalo, da bo zamenjalo zemljino na igriščih desetih javnih vrtcev in na igrišču pri Savinjskem nabrežju, ki ga uporabljajo otroci iz enote Center. Doslej je saniralo igrišča enote Ringaraja Vrtca Zarja, enote Mavrica Vrtca Anice Černejeve in enoti Mehurček ter Živ–žav Vrtca Zarja.

Letos sanacija štirih, naslednje leto še treh vrtčevskih igrišč

Po Dogovoru o sanaciji onesnažene zemljine na območju vrtcev v Mestni občini Celje, ki sta ga sklenili občina in ministrstvo februarja letos, bodo v letošnjem letu prišli na vrsto enota Center Vrtca Tončke Čečeve in pripadajoče igrišče ob Savinji, enota Luna Vrtca Anice Černejeve in enota Iskrica Vrtca Zarja.

Prihodnje leto bo Ministrstvo za okolje in prostor izvedlo sanacijo še na igriščih enote Gaberje Vrtca Tončke Čečeve, enote Sonce Vrtca Anice Černejeve in enote Čira Čara Vrtca Zarja. Projektna dokumentacija za enoti Sonce in Čira Čara bo naročena še letos.

Ocenjena vrednost izvedbe ukrepov v letošnjem letu znaša 900.000 evrov (z DDV), za leto 2022 pa 600.000 evrov (z DDV). Sredstva so zagotovljena v državnem proračunu.

S sanacijo onesnažene zemljine zaradi preteklih industrijskih dejavnosti so zagotovljeni pogoji za varno izvajanje programa predšolskih otrok v skupaj 19. oddelkih oziroma za približno 250 otrok letno. Skupno je bilo v vseh štirih vrtcih izkopane približno 4.300 m³ onesnažene zemljine, na novo urejenih približno 8.000 m² travnih površin in še druge pohodne površine vrtcev.

foto: Luka Jesenšek

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,473 seconds.