SB Celje mora nekdanjo finančnico zaposliti nazaj ter ji povrniti vse stroške


Nekdanja vodja finančnega sektorja Splošne bolnišnice Celje Vesna Lavrič, je po lanski izredni odpovedi delovnega razmerja s strani celjske bolnišnice pravico našla na Delovnem sodišču v Celju. To je namreč potrdilo njenim navedbam, da je bila izredna odpoved zaradi domnevne “izdaje poslovnih skrivnosti”, neupravičena. Sama je vseskozi trdila, da je izredno odpoved dobila zaradi nestrinjanja z nekaterimi odločitvami vodstva ter zahtev po transparentnem vodenju bolnišnice.

Splošna bolnišnica Celje mora Vesno Lavrič zaposliti nazaj ter ji za čas brezposelnosti izplačati nadomestila plače. Prav tako mora celjska bolnišnica povrniti vse stroške postopka.

To je že druga sodba delovnega sodišča, ki ni šla v prid Splošni bolnišnici Celje. Pred tem je namreč tožbo dobil že, iz postopka izbire direktorja izločeni, Branko Gabrovec. Tudi imenovanje direktorice Margarete Guček Zakošek so spremljali veliki preobrati, polemike in anonimke.

Vesna Lavrič je bila z mesta vodje finančnega sektorja SB Celje odpuščena sredi decembra 2020. Kot glavni razlog so v celjski bolnišnici navedli izdajanje poslovnih skrivnosti. Očitki za slednje naj bi sledili iz njenega spornega članstva v razpisni komisiji, ki je za SB Celje izbirala ponudnika programske opreme, med prijavljenimi pa je bilo tudi podjetje Pro-bit, z direktorjem katerega je prijateljevala Lavričeva. Z omenjenim ponudnikom programske opreme je sicer celjska bolnišnica sodelovala že prej, tudi preden naj bi Lavrič začela prijateljevati z direktorjem.

Delovno sodišče verjelo zgodbi Vesne Lavrič

V celjski bolnišnici so Vesni Lavrič očitali, da bi se morala sama izločiti iz razpisne komisije, ki je odločala o izbiri prijavljenih ponudnikov na razpis, ker je bilo na njega prijavljeno podjetje s katerim je bila povezana. Lavričeva naj bi junija 2020, namesto da bi se izločila, zgolj podpisala izjavo o nepristranskosti in nadaljevala delo v komisiji. Posledica tega naj bi bilo uhajanje informacij o razpisnem postopku. Glavni indic, ki naj bi bolnišnici nakazal, da informacije glede razpisnega postopka uhajajo, naj bi prišel oktobra, ko se je komisija odločila nadaljevati z zaprtim postopkom javnega naročanja. Ker je le nekaj ur po odločitvi bolnišnice, da nadaljujejo postopek, direktor Pro-bita Vlado Gobec na bolnišnico naslovil zahtevo, naj ga pozovejo k oddaji ponudbe, so bili v bolnišnici prepričani, da je Gobca o nadaljevanju zaprtega postopka obvestila Lavričeva, s tem pa izdala zaupne informacije. Uhajanje informacij naj bi kasneje nakazovalo še pismo Gobčeve odvetniške pisarne, v katerem naj bi bolnišnici očital nepravilnosti pri vodenju postopkov razpisa.

V nasprotju z bolnišnico je Lavrič trdila, da je še pred podpisom izjave o nepristranskosti direktorico Margareto Guček Zakošek in predsednico razpisne komisije Barbaro Gradišnik obvestila, da iz osebnih razlogov ne more biti članica komisije. Direktorici naj bi naknadno tudi osebno povedala, kaj ta osebni razlog je. Da je s strani Lavričeve dobila elektronsko pošto z omenjeno vsebino ter osebno izpoved glede natančnih razlogov za sporno članstvo v komisiji, naj bi Guček Zakoškova tudi na sodišču vseskozi zanikala. Do sklepnih obravnav, ko naj bi odvetnik Lavričeve sodišču ta elektronska sporočila predložil, nakar naj bi prejem teh, ne pa tudi Lavričeve osebne izpovedi, priznala tudi direktorica bolnišnice. Da je direktorica celjske bolnišnice vedela za osebno razmerje Lavričeve z Gobcem naj bi dokazovalo tudi dejstvo, da je bolnišnica za ugotavljanje povezav med njima najela celo detektiva. Lavričeva je vseskozi tudi zatrjevala, da zaupnih poslovnih informacij ni izdajala Gobcu, za kar naj bi tudi sicer obstajala zgolj sklepanje bolnišnice, ob sumljivem redosledu nekaterih dogodkov okoli razpisa. Ob pričanju na sodišču je Gobec zatrdil, da naj bi za zaprti postopek izvedel od drugih ponudnikov programske opreme.

Sodišče je naposled v celoti verjelo Vesni Lavrič in odločilo, da je bila odpuščena nezakonito. Celjski bolnišnici je naložilo, da Lavričevo zaposli nazaj ter ji za čas brezposelnosti izplača nadomestila plače in povrne vse stroške postopka. Lavričeva se sicer v bolnišnico naj ne bi vrnila, saj naj bi pred kratkim dobila novo službo. SB Celje pa naj bi sodbo preučila in se nato odločila o nadaljnjih postopkih ter morebitni pritožbi.

B.S.