Simbio in obrtniški mojstri pokazali, kako poškodovane stvari ponovno uporabiti

24. 11. 2017 07:30

Tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka od 18. do 26. novembra, je ponovna uporaba. Ta nas spodbuja, da na rabljene ali odvečne predmete ne gledamo kot na odpadek, pač pa na priložnost, da lahko predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa mu z manjšimi posegi omogočimo novo življenje. Komunalna podjetja so se v tem tednu povezala z lokalnimi obrtniki in po vsej Sloveniji priredila popravljalnice, kjer se bodo občani lahko naučili, kako popraviti poškodovane predmete in jim vdahniti novo življenje.

vse-se-se-da-uporabitiV Sloveniji smo pri preprečevanju nastajanja odpadkov vedno boljši, kljub temu pa zadnji podatki še vedno kažejo, da vsak izmed nas zavrže več kot 10 kg še uporabnih stvari na leto.

Slovenska komunalna podjetja so se odločila, da prebivalcem pokažejo, da poškodovane stvari niso nujno za stran in da lahko razparane hlače, preluknjanje čevlje in poškodovano omaro popravimo. V središčih številnih mest so tako v tem tednu zaživele pop-up (začasne) popravljalnice, kjer se prebivalci od izkušenih mojstrov lahko naučijo, kako popraviti star kos pohištva, zašiti odpadel gumb ali zakrpati luknjo na srajci ter spoznajo tradicionalne obrti svojega mesta.

tabla-ob-etzo-2017Aktivnost je nastala v sklopu pobude Skupaj za boljšo družbo, s katero si slovenska komunalna podjetja prizadevajo spodbujati trajnostno gospodarstvo, odgovorno potrošnjo in ohranjanje naravnih virov.

Začetnik pobude Skupaj za boljšo družbo je Zbornica komunalnega gospodarstva, ki je obenem tudi koordinatorka aktivnosti Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva, je ob tem dejal:

»Ponovna uporaba nam ne ponuja zgolj priložnosti, da razmislimo o svojih navadah in potrošniških vzorcih, ampak tudi o svojih vrednotah. Ko namreč zavržemo določen izdelek, zavržemo tudi ves trud in delo, ki stoji za njim. Letos smo se zato odločili, da Evropski teden zmanjševanja odpadkov izkoristimo, da ljudem približamo tradicionalne obrti, jih spoznamo z lokalnimi obrtniki ter z izmenjavo znanj poskrbimo, da bodo spoštovali delo, ki stoji za njimi.«

Aktivnosti so pripravili v Celju, Mariboru, Laškem, Trbovljah, Kočevju, v Krškem in v Domžalah.

zanimanje-je-bilo-veliko-obiskovalce-so-navdusili-predvsem-starinski-predmetiV Celju je tako Simbio v sodelovanju s Centrom ponovne uporabe Vojnik in Rogaška Slatina danes, v četrtek, 23. novembra, dopoldne postavil na Mestno tržnico Celje majhno začasno popravljalnico. Obrtniški mojstrici iz centra ponovne uporabe sta zašili luknje na nogavicah, popravili raztrgane smučarske rokavice, zamenjali zadrgo na bundi, popravili nosilno vrečko, očala in še marsikaj, kar so prinesli občani. Za tiste izdelke, za katere ni bilo časa ali na voljo materialov za popravilo, pa sta mojstrici povabili v popravljalnico v Vojnik in Rogaško Slatino, ki delujeta v sklopu Centra ponovne uporabe in v kateri ugodno popravijo vse, kar je mogoče, pri tem pa obiskovalcem tudi svetujejo.

”V Simbiu opažamo, da se ponovno povečujejo količine zbranih odpadkov, kar gre pripisati tudi gospodarski rasti. Zato se toliko bolj zavedamo, da je potrebno spremeniti mišljenje, da se ničesar več ne izplača popraviti ali obnoviti, saj lahko vse zelo poceni kupimo. Tako ljudje pogosto zavržejo stvari, ki bi jih po preprostem popravilu lahko še naprej uporabljali. Pogosto je težava tudi v tem, da veliko ljudi ne ve, da je mogoče kaj popraviti. Namen današnjega dogodka je ravno v tem, da pokažemo ljudem, da poškodovani kosi pohištva ali strgana oblačila pa tudi pokvarjene igrače niso za v smeti, ampak da imamo tudi v Celju mojstre, ki znajo marsikaj popraviti,” je povedal mag. Marko Zidanšek, direktor Simbia.

gospa-je-prinesla-v-popravilo-nosilno-bombazno-vreckoOdziv med obiskovalci je bil nad pričakovanji. Z velikim zanimanjem so si ogledali izdelke, ki bi končali med odpadki, a so jih pred uničenjem ”rešili” obrtniki. Ker gre tudi za mnoge stare predmete, ki pa še vedno služijo svojemu namenu, so mnogim vzbudili nostalgične občutke in kar nekaj izdelkov je tako našlo nove lastnike. Najpogostejše vprašanje med obiskovalci pa je bilo, kdaj se spet vidimo.

pralnica-celje-polsi-klik

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 1,828 seconds.