SLG Celje, kljub Kobalovi “ponudbi”, ne bo uprizarjalo Profesionalcev espe


Boris Kobal trdi, da se je z lastniki avtorskih pravic dogovoril, da se lahko predstava v izvedbi SLG Celje igra še naprej.

SLG Celje komedije ne misli uprizarjati. Poleg tega naj Kobal ne bi pridobil pravic, pač pa drug pravni subjekt, ki pa nima dovoljenja, da to pravico prenaša na druge.

Po aferi zaradi plagiatorstva komedije Profesionalci espe, ki jo je Boris Kobal prevedel in poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, kot svoje delo, se je Kobal pred dnevi prvič odzval v javnosti.

V oddaji Argument na Planetu se je opravičil za dejanje češ, da je to storil v veliki stiski v kateri se je znašel, ter v nadaljevanju izjavil, da je stopil v stik z nasledniki avtorskih pravic Alda Nicolaja ter se dogovoril za pravice, da to predstavo lahko še naprej igrajo. Zatrdil je še, da je sam tudi priznan kot prevajalec tega dela. Celjskemu gledališču je na podlagi dogovora ponudil, da mu “časti deset brezplačnih predstav”.

Odziv SLG Celje na izjave Borisa Kobala

Iz SLG Celje so se odzvali na izjave Borisa Kobala. Kot so zapisali, so uredili vse obveznosti iz naslova avtorskih pravic z nosilci teh pravic ter poravnali obveznosti do teh iz naslova že odigranih prestav. Zaradi znanih okoliščin nadaljnje igranje predstave, ki se je izkazala za plagiat, nikakor ne more biti v interesu gledališča, zato je bila dokončno umaknjena s sporeda. Zadevo bodo od sedaj dalje obravnavali pristojni organi in strokovne službe.

Dodajajo, da SLG Celje nima pridobljenih pravic za uprizarjanje komedije »La prova generale« Alda Nicolaja in tudi nima interesa za njihovo pridobitev. Delo je bilo uvrščeno na repertoar kot nova izvirna slovenska komedija, sicer zanj ne bi bilo programskega interesa.

Še manj je v interesu gledališča promocija in trženje predstave, obremenjene z negativno javno podobo zaradi že znanih okoliščin. Pravico do uprizarjanja v Sloveniji ni pridobil Boris Kobal, pač pa drug pravni subjekt, ki pa nima dovoljenja, da to pravico prenaša na druge.