Celjsko gledališče zaradi plagiatorstva umaknilo komedijo Borisa Kobala (video)


Slovensko ljudsko gledališče Celje je iz sporeda umaknilo komedijo Profesionalci espe, katere avtor naj bi bil Boris Kobal, a se je naknadno izkazalo, da gre za plagiat.

Pred premiero je sicer Boris Kobal (video spodaj) razlagal, da je idejo za komedijo dobil, ko je prebral krajšo novico v črni kroniki italijanskega časopisa.

V SLG Celje so bili opozorjeni, da je komedija Borisa Kobala Profesionalci espe, ki so jo premierno uprizorili v tej sezoni, prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Besedilo Profesionalci espe je sicer prispelo na natečaj za izvirno slovensko komedijo, kjer je med pogoji tudi ta, da so »moralno in pravno za izvirnost komedije odgovorni avtorji.«

Pri preverjanju se je izkazalo, da je bilo opozorilo utemeljeno. Zato so v celjskem gledališču predstavo nemudoma umaknili s sporeda in z zadevo seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja. Z njimi sedaj urejajo obveznosti iz naslova avtorskih pravic, ki izhajajo iz uprizoritve dela in iz do sedaj izvedenih predstav.

Takole je Boris Kobal pred lansko premiero razlagal, kako je ta komedija nastala:

vir: SLG Celje