Splošna bolnišnica Celje se sooča z odhodi medicinskega kadra

19. 09. 2018 13:11

rp_bolnisnica-celje2.jpgV dneh ko na celjskem delovnem sodišči poteka sojenje v vzezi z nedavnim imenovanjem nove direktorice Splošne bolnišnice Celje, Margarete Guček Zakošek, natančneje zaradi domnevno sporne izločitve njenega protikandidata dr. Branka Gabrovca (trenutno potekajo zadnja zaslišanja prič), iz celjske bolnišnice prihajajo tudi druge informacije, ki so za paciente veliko bolj “usodne”.

Splošna bolnišnica Celje se namreč sooča s čedalje večjim kadrovskim manjkom, predvsem med diplomiranimi medicinskimi sestrami in medicinskimi tehniki.

Pred meseci so se s težavami zaradi pomanjkanja zdravnikov splošne medicine soočali tudi v Zdravstvenem domu Celje.

Splošna bolnišnica Celje (SBC) se čedalje resneje sooča s problemom odhajanja medicinskega kadra iz bolnišnice, ki pa ga ne morejo zadostno nadomestiti, zato se soočajo s kadrovskim manjkom. Letos naj bi tako iz bolnišnice odšlo že 11 diplomiranih medicinskih sester in štirje medicinski tehniki, piše Dnevnik. Omenjeni kader naj bi si delo iskal bodisi v domovih starostnikov bodisi v tujini, skratka na delovnih mestih kjer je delo manj fizično naporno in ni triizmenskega turnusa.

Zaradi tega prihaja do preobremenitve obstoječega kadra. Težavo v določenih primerih rešujejo tudi tako, da na tovrstna delovna mesta razporejajo zdravstvene tehnike, ki zaključujejo visokošolski program zdravstvene nege in opravljajo delo v omejenem obsegu oz. s prerazporeditvami med oddelki.

»Res pa imamo zaradi velikega števila dni letnega dopusta, bolniških in drugih zakonsko priznanih odsotnosti, kot so izredni ali očetovski dopust ter sodelovanje v Slovenski vojski, težave pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe pacientov. Težave rešujemo sproti, tudi z občasnim prerazporejanjem zaposlenih, posledica tega sta pomanjkanje kadra in vse večja obremenjenost drugih zaposlenih, ki imajo zato tudi več presežnih ur in nadur,« je za Dnevnik pojasnila Danijela Gorišek iz službe za odnose z javnostmi v SBC.

Bolnišnica je v zadnjih mesecih, odkar bolnišnico vodi Guček Zakoškova, sicer zaposlila tri nove kadre v upravi bolnišnice, vendar naj bi vsi ti kadri zapolnili izpraznjena delovna mesta in bili imenovani v skladu s postopki v bolnišnici. Na upravi so tako zaposlili vodjo sektorja za finance in računovodstvo, ki je prevzela še vodenje sektorja za ekonomiko, vodjo sektorja za organizacijo, informatiko in kakovost, ki so ga morali aktivirati tudi zaradi ukrepov v sanaciji na področju organizacije in posodobitev informacijskih tehnologij, ter pomočnico direktorice za ekonomske zadeve za mandatno obdobje za nemedicinski del.

club1946-premium-klik

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 1,005 seconds.