Srečanje celjskega župana in predsednika vlade v znamenju zdravstvenih tematik


Ob robu slavnostnega odprtja novih prostorov Splošne bolnišnice Celje se je župan Mestne občine Celje Matija Kovač včeraj popoldan srečal s predsednikom vlade RS Robertom Golobom v Zdravstvenem domu Celje.

Po udeležbi na slavnostnem odprtju novih prostorov Splošne bolnišnice Celje je predsednik vlade Robert Golob skupaj z ministrom za zdravje Danielom Bešičem Loredanom obiskal še Zdravstveni dom Celje, kjer se je sestal z županom Mestne občine Celje Matijo Kovačem in direktorico Zdravstvenega doma Celje Alenko Obrul. Navzoči so bili še predstavniki ožjega vodstva Mestne občine Celje in vodstvo Zdravstvenega doma Celje.

Najprej so si ogledali Zdravstveni dom Celje, nato pa so vladni ekipi predstavili stanje v primarnem zdravstvu, povezovanje Zdravstvenega doma s SB Celje in izpostavili primere celjskih dobrih praks ter izzive, ki jih čakajo na tem področju in kjer pričakujejo rešitve tudi na vladni strani.

Celjski župan je o sestanku s predsednikom vlade na kratko pojasnil: ”Naš sestanek je bil namenjen predvsem predstavitvi dobrih praks, ki jih v Celju izvajamo na področju primarnega zdravstva. Direktorica zdravstvenega doma je skupaj s svojimi sodelavci predstavila nekaj izzivov, predvsem pa to na kak način smo v Celju uspeli zagotoviti razmeroma dobro, dostopno, odzivno in hitro oskrbo občanov ter občank na primarni ravni. Mesto Celje se je na zdravstvenem področju izjemno angažiralo v smislu zagotavljanja investicij v gradnjo oziroma obnovo zdravstvenega doma.”. Opomnil pa je tudi na dejstvo, da ima ZD Celje 55 zdravniških ekip na širšem celjskem področju.

Premier Robert Golob je izrazil iskrene čestitke direktorici in njeni ekipi za delo, ki ga opravljajo, hkrati pa odločno pohvalil delovanje vodstva Zdravstvenega doma Celje. Povedal je, da si želi, da bi se primeri tako dobrih praks vodenja kot je v Celju razširili po celotni Sloveniji. Poudaril je tudi zgledno sodelovanje med zdravstvenim domom, nujno medicinsko pomočjo in pa urgentnim centrom.

Da so se s sodelavci soočili z izzivi, je dejala tudi direktorica ZD Celje: “Delamo po planu, skrbimo, da nudimo tudi dodatne programe in zadostimo potrebam.” 

ODPRTJE AMBULANTE ZA NEOPREDELJENE BOLNIKE

Ena izmed rešitev v boju z izzivi pa je odprtje ambulante za neopredeljene bolnike. Ta, torej ambulanta za tiste osebe brez izbranega osebnega zdravnika je prav včeraj pričela delovati v Celju. Po Golobovih besedah ima celjska regija sicer enega izmed najnižjih števil neopredeljenih bolnikov, med njimi pa je polovica tujcev. Kljub temu so po mnenju predsednika vlade v ZD Celje sprejeli pravo odločitev, ko so uvedli ambulanto za neopredeljene.

O tem je dejal: ”Gre se za to, da vidimo kolikšne so dejanske potrebe in da poskrbimo, da nihče ne ostane brez osebnega zdravnika. Čas bo pokazal koliko takšnih ambulant bo še obratovalo čez nekaj mesecev. Mogoče pa bo ravno Celje eno prvih mest, kjer bodo to ambulanto zaprli, ker ne bo potrebe po njej. Ampak dokler tega ne poskusimo in ljudem damo priložnost, tistim, ki nimajo zdravnika, ne bomo vedeli.”

Takšnih oseb, ki doslej niso imele osebnega zdravnika, je v celjski regiji trenutno 2945. Novonastala ambulanta bo delovala 20 ur tedensko. Direktorica ZD Celje Alenka Obrul je dejala, da bo v njej delovalo 9 zdravnikov družinske medicine, en specializant 4. letnika, 13 srednjih medicinskih sester in 6 administratorjev. Delo v ambulanti za neopredeljene bo potekalo izključno izven njihovega rednega delovnega časa, in sicer preko podjemnih pogodb. Po potrebi bodo vključevali dodatne zainteresirane zdravnike iz ZD Celje ter koncesionarje.

Vsak dan bo delo potekalo v drugi ambulanti, prvo uro bo ambulanta delovala za nenaročene paciente, potem pa bodo na vrsti pacienti, ki se bodo naročili. Naročanje bo potekalo preko telefonske številke 041 480 829 in e-pošte na naslov [email protected]. V ambulanti  bodo dosegljivi v ordinacijskem času, izven ordinacijskega časa pa se bodo pacienti v primeru nujnih stanj obrnili na najbližjo urgentno ambulanto.

Simon Valant