Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč v Celju obeležili drugače


V Celju so se tudi letos, v okviru Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč, spomnili vseh, ki so v nesrečah izgubili življenja.

V skladu z letošnjim sloganom »V poklon življenju« smo mladim voznikom omogočili teoretične in praktične delavnice varne vožnje, vse to v želji, da bi z vsakim takšnim učnim korakom preprečili nove tragedije na naših cestah.

Od leta 2009 do danes je na cestah Policijske uprave Celje umrlo  40 oseb starih od 15 do 25 let, kar pomeni 23 % delež med vsemi umrlimi v tem obdobju.

dan_spomina_na_zrtve_prometnih_nesrec_2017_miselni_vzorecMladi vozniki so zaradi svoje vozniške neizkušenosti, vihravosti in mladostne lahkomiselnosti, eni najbolj izpostavljenih in ranljivih udeležencev cestnega prometa. Prepričani smo, da smo z današnjimi aktivnostmi doprinesli k temu, da bodo s svojim odgovornejšim in varnejšim načinom vožnje sporočali svojim sovrstnikom in ostalim udeležencem cestnega prometa, da spoštujejo svoje življenje in življenja drugih ter da so odgovorni vozniki.

Idejni vodja projekta mag. Elvis A. Herbaj, vodja oddelka v Sektorju uniformirane policije, Policijske uprave Celje, je ob današnjih aktivnostih povedal: »Od leta 2009, ko smo v spomin in opomin na celjskem prvič sodelovali pri obeležbi tega dne spomina, je na našem območju v prometnih nesrečah umrlo 173 ljudi. Najmlajši umrli je šestmesečni dojenček, ki je v prometni nesreči umrl letos, najstarejša smrtna žrtev prometnih nesreč je 95-letna peška, ki je življenje prav tako izgubila letos. Že samo ta dva podatka povesta da nihče ni imun pred prometno nesrečo. Vsakomur se lahko zgodi. Od povsem nedolžnega otroka v avtomobilu, ki je ustrezno zavarovan v ustreznem sedežu do gospe v častitljivi starosti, ki je umrla pri pravilnem prečkanju ceste na prehodu za pešce«.

Dodal je, da je zaskrbljujoč visok delež umrlih mladih udeležencev, saj je bil skoraj vsak četrti umrli v prometnih nesrečah, v zadnjih devetih letih, mlad, star največ 25 let.

To je bilo tudi eno od vodil k današnjim aktivnostim. Pomagati mladim, da spoznajo pomen odgovornega ravnanja v prometu.

dan_spomina_na_zrtve_prometnih_nesrec_2017_delavnicaMladi so najprej sodelovali v delavnicah Zavoda vozim. Delavnico sta vodila Barbara Kos in Žiga Breznik, poškodovanec, paraplegik, predavatelj delavnic “Še vedno vozim – vendar ne hodim”. Žiga Breznik  je ob današnji priložnosti poudaril: »Sam sem v prometni nesreči utrpel poškodbo hrbtenjače in uporabljam invalidski voziček. Ob dnevih kot je Svetovni dan žrtev prometnih nesreč, se zavem, da bi se lahko moja nesreča končala drugače, lahko bi izgubil življenje. Izredno sem vesel, da smo se zbrani današnjega dogodka lotili drugače, z mislimi usmerjenimi naprej, na prometno varnost dijakov, ki so danes tukaj.”

Delavnicam je sledil teoretični del predavanja, v katerem je Teodor Božnik s Centra varne vožnje ZŠAM Celje, mladim na izjemno zanimiv način predstavil pomen prilagoditve hitrosti vožnje v spremenjenih vremenskih razmerah, predstavil pomen ustreznih pnevmatik, ustrezne varnostne razdalje in jih opozoril še na mnoge druge stvari, pomembne za varno vožnjo. V praktičnem delu usposabljanja je Teodor Božnik mlade voznike najprej opozoril na primerno nastavitev sedeža, vzglavnika, varnostnega pasu, nastavitve volana, držo ter na pravilen prijem in vrtenje volana. Mladi vozniki so v nadaljevanju preizkusili svoje sposobnosti pri zaviranju na različnih podlagah, suhem vozišču, mokrem vozišču in na vozišču s simulacijo strnjenega snega. Dijaki so imeli priložnost videti, kakšna je razlika pri zaviranju z različnimi pnevmatikami.

Aktivnostim so se pridružili tudi na Mestni občini Celje, kjer spodbujajo vse aktivnosti, ki pripomorejo k večji prometni varnosti. Ob današnjih aktivnostih sporočajo: »Prepričani smo, da so dijaki v današnji celodnevni delavnici pridobili dragocene izkušnje, ki jih kot mladi vozniki še niso mogli imeti. Želimo si, da bi novo pridobljena znanja prenašali na svoje vrstnike in jim sporočali, da lahko že trenutek nepazljivosti na cesti  za vedno spremeni njihovo življenje ali življenja ostalih udeležencev v prometu. Današnja delavnica pa ima še eno pomembno sporočilo. Z njo želimo izkazati spoštovanje do žrtev prometnih nesreč in njihovih svojcev. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo dosegli skupni cilj – nič mrtvih na cesti«

Dijaki so bili z vsebino današnjih celodnevnih delavnic izjemno zadovoljni. Eden od njih je v sklepni misli zapisal: »Po današnji delavnici, še bolj cenim življenje.” Njihov odziv je organizatorje prepričal, da je bila odločitev za izvedbo aktivnosti pravilna.

Po končanih aktivnostih v Centru varne vožnje ZŠAM Celje, so se vsem umrlim v prometnih nesrečah poklonili še pri spominskem obeležju v Celju.