Tudi sobotno število okužb blizu rekorda. Novih sedem v Braslovčah, pet v Žalcu in ena v Celju

13. 09. 2020 11:14

Kljub vikendu, ko je bilo običajno manj potrjenih okužb, smo včeraj v Sloveniji ob opravljenih 1793 testiranjih potrdili 99 okužb z novim koronavirusom (14 od teh jih je v rizični starostni skupini 65+). V Sloveniji tako beležimo že peti dan zapored, ko je število potrjenih okužb večje od rekordnih 61 v prvem valu. Hospitaliziranih je 33 bolnikov s covidom-19, sedem jih potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi, prav vsi so priključeni na respirator. Včeraj ni umrl nihče.

Na Celjskem smo včeraj zabeležili skupaj 18 potrjenih okužb. Največ v občini Braslovče, ki velja za glavno regijsko žarišče okužb in trenutno tudi eno večjih žarišč v državi. Včeraj so v Braslovčah potrdili 7 novih okužb. Izbruh okužb v Braslovčah se je začen na tamkajšnji osnovni šoli, kjer so že prejšnji teden zaprli podružnično osnovno šolo v Trnavi ter v karanteno poslali nekatere razrede učencev ter preko dvajset zaposlenih na OŠ Braslovče. Že v petek je bilo potrjeno okuženih 11 zaposlenih in 11 otrok, število teh pa se je med vikendom zagotovo še povečalo. Trenutno so na OŠ Braslovče v karanteni štirje oddelki predmetne stopnje. Ravnateljica mag. Marija Arh je sicer sporočila, da se v naslednjem tednu vračajo na delo prvi učitelji, pa tudi oba kombinirana oddelka v POŠ Trnava. S torkom odpirajo tudi vseh pet oddelkov vrtca v Trnavi.

Braslovče imajo tudi največ aktivno okuženih oseb v Savinjski regiji, ter tretje največje število teh v državi.

Na Celjskem je bilo sicer včeraj potrjenih skupaj 20 okužb z virusom Sars-CoV-2. Največ kot rečeno pri osebah, ki imajo stalno prebivališče v občini Braslovčah (7 okužb). Na Celjskem Braslovčam z drugim najvišjim številom potrjenih okužb sledi občina Žalec s petimi, občini Tabor in Slovenske Konjice imata po dve okužbi, po eno okužbo pa so potrdili v občinah Celje, Vojnik, Polzela in Prebold.

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno že 126 oseb, največ po novem v Braslovčah (25), ki je tudi četrta najbolj okužena občina v Sloveniji. Sledijo Celje (18), Žalec (16), Šentjur (14), Rogaška Slatina (12), Velenje (9), Vojnik (8), Tabor (7), Šoštanj (6), Slovenske Konjice (5), Šmarje pri Jelšah (4), Polzela (4), Dobrna (2), Prebold (2), Rečica ob Savinji (2), po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v občinah Nazarje, Laško, Podčetrtek, Rogatec, Šmartno ob Paki, Štore, Vransko in Zreče. V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 837 oseba, največ v Ljubljani, 161 in Mariboru, 85. Tretje so kot rečeno Braslovče s 25 aktivno okuženimi.

Karantena po novem traja 10 dni

Karantenske odredbe od danes naprej ne trajajo več 14 dni, temveč se čas karantene skrajšuje na 10 dni. Vse karantene, ki so bile odrejene pred začetkom veljavnosti spremenjenega odloka, trajajo še vedno 14 dni. To velja tudi za karantenske odločbe, ki so bile izdane v Sloveniji zaradi visoko rizičnega stika. Karantenske odločbe, izdane po uveljavitvi spremembe odloka (po 13. septembru 2020), pa sedaj trajajo 10 dni. Podatki kažejo, da po 10 dneh ni več veliko zaznanih okužb (okoli 7 odstotkov).

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 0,903 seconds.