V Celjski regiji z novim koronavirusom uradno okuženih 27. Beležimo prvo smrtno žrtev v Sloveniji

14. 03. 2020 15:02
Ker je v Sloveniji razglašena epidemija koronavirusa, stroka opozarja vse, da je za omejitev širjenja ključno, da se upoštevajo preventivni ukrepi (higiena, omejitev tesnih stikov tudi znotraj družine, prezračevanje, higiena kašlja). Zlasti je pomembno, da se ne družimo. Pri prenosu okužbe veliko vlogo igra tudi stik s predmeti in površinami, kot so prenosni telefoni, kljuke na vratih, tipke v dvigalu, denar in drugo. Za kakršnekoli informacije v zvezi z novim koronavirusom lahko vsak dan med 8. in 20. uro pokličete na 080 14 40

Znani so najnovejši podatki uradno okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji. Do 14. ure so v Sloveniji potrdili skupaj že 181 okužb, opravljenih pa je bilo 5369 testiranj. Testira se samo še tiste z bolj verjetno okužbo oziroma s potencialno težjimi kliničnimi znaki. V Sloveniji beležimo tudi prvo smrtno žrtev novega koronavirusa.

Po poročanju TV Slovenija naj bi po zapletih zaradi novega koronavirusa umrl starejši moški iz metliškega doma starejših občanov, ki se je zdravil na ljubljanski infekcijski kliniki. Bil naj bi kronični bolnik.

Uradne številke kažejo, da imamo v Celju 27 potrjenih okužb z novim koronavirusom, od tega 26 v Šmarju pri Jelšah, kjer so na Celjskem kot prvi potrdili okužbo.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje mag. Franci Vindišar, dr.med nam je povedal, da v SB Celje v tem trenutku ne zdravijo še nobenega pacienta s potrjeno okužbo na COVID-19. Znano je, da lahko v drugi fazi širjenja okužbe okužene osebe sprejema tudi SB Celje. Povedal je še, da je bilo od 6.3.2020 dalje do 14. ure danes v Celju opravljenih 560 testiranj, od tega je po do takrat znanih izvidih 20 pozitivnih testov.

Glede trenutne situacije v bolnišnici Celje pa je Vindišar dejal, da je v okviru planiranih okvirov. “Do tega trenutka smo zagotovili preselitev 2 oddelkov, kamor bomo v višji stopnji ukrepov premeščali paciente, ki ne bodo okuženi s COVID-19, z namenom povečevanja kapacitet za nameščanje okuženih pacientov s COVID-19. Zagotovili smo tudi povečanje prostih kapacitet na drugih oddelkih. Pripravljene imamo tudi kapacitete za namestitev okuženih pacientov v intenzivno nego. Ko bo torej aktivirana faza sprejemanja pacientov z okužbo, bomo to lahko takoj pričeli. Izrazito pa se je zmanjšalo število ostalih obravnav v Urgentnem centru Celje.”

Situacija po zdravstvenih regijah do 11. ure: Celje: 27 (včeraj 21), Koper: 8 (včeraj 5), Kranj: 7 (včeraj 2), Ljubljana: 75 (včeraj 65), Maribor: 13 (včeraj 9), Murska Sobota: 5 (včeraj 5), Novo mesto: 39 (včeraj 31), Nova Gorica: 3 (včeraj 2), Ravne: 1 (včeraj še nič), tuji državljani: 2.

Gledano po starostnih skupinah je bilo do 15. leta 14 okuženih, med 16. in 29. letom 39, med 30. in 49. letom 56, med 50. in 59. letom pa 37. V starostni kategoriji nad 60 let je bilo 34 primerov potrjenih okužb.

Šmarski župan Matija Čakš je o razmerah glede okuženih z novim koronavirusom v Občini Šmarje pri Jelšah novinarjem med drugim povedal, da naj bi simptome, ki kažejo na okužbo z novim koronavirusom, imelo najmanj 50 občanov Šmarja. Poziva k strpnosti. Poslušajte izjavo Matije Čakša:

V Občini Šmarje pri Jelšah so sicer aktivirali Civilno zaščito in občinski načrt za ukrepanje ob nalezljivih boleznih ter še zaostrili ukrepe. Podrobneje o dogajanju v Šmarju pri Jelšah v novici tukaj.

Direktorica ZD Šmarje Jasna Žerak: “Že oboleli dobijo navodila zniževanja vročine, pitje tekočine in strogo ostajati doma. Še enkrat poudarjamo, da je največ kar lahko storite zase in za svojce, da ostajate doma.”

Danes so iz doma starejših občanov v Metliki so sporočili, da je na novi koronavirus pozitivnih sedem stanovalcev in pet zaposlenih. Vsi okuženi stanovalci so premeščeni v oskrbo na kliniko Golnik, je poročala Televizija Slovenija. Med tem naj bi bilo trenutno na infekcijski kliniki v Ljubljani hospitaliziranih 16 ljudi, med njimi se trije zdravijo na intenzivnem oddelku.

Nova vlada je za boj proti širjenju novega koronavirusa oblikovala krizni štab, ki bo razpravljal o morebitnih dodatnih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Širjenje je že predvčerajšnjim prešlo v drugo fazo, v kateri so bolnike s koronavirusom začeli sprejemati tudi v Splošni bolnišnici Celje.

Pri obvladovanju širjenja koronavirusa bo največ naredil vsak posameznik z izvajanjem vseh priporočenih ukrepov.

POZIV NIJZ: Ob epidemiološkemu poizvedovanju primera COVID-19 so na NIJZ ugotovili, da je bila na letalu Turkish Airlines, let številka 1061, ki je pristalo v Ljubljani 10. 3. 2020, ob 8. 45, covid19 pozitivna oseba. Potniki, ki so bili na omenjenem letu, naj skrbno opazujejo svoje zdravstveno stanje in se ob pojavu slabega počutja, znakov okužbe dihal ali vročine, po telefonu posvetujejo z zdravnikom. Svetujejmo, da že pred pojavom morebitnih simptomov dosledno upoštevajo higenske nasvete in nasvet o zmanjšanju socialnih stikov, ki bi vodili v prenos okužbe (predvsem omejijo tesnejše stike na razdalji manjši od 1,5 m).

okuzbe-14-3-koronavirus

Ker je epidemiološka situacija prešla v drugo fazo, bodo testirali samo še najbolj bolne. Vsi ostali s tipičnimi znaki na novi koronavirus bodo poslani domov v samoizolacijo. Primer: Če je naprimer en član že potrjeno okužen in je bil v tesnem stiku z ostalimi družinskimi člani, ki kažejo enake simptome, ne bodo testirali celotne družine. V takšnem primeru gre sklepati, da so verjetno vsi pozitivni na koronavirus. Če obolenje prenašajo brez posebnosti, je edini ukrep domača karantena za celotno družino.

Število obolelih tako v nadaljnje ne bodo več določali na podlagi opravljenih testov, temveč bo to izračunano na podlagi matematičnega modela. Podobno so v drugi fazi število okuženih določali na Kitajskem. Namen takšnega ukrepa je preprečevanje preobremenjenosti ekip zdravstvenih delavcev, ki delajo z obolelimi.

Vlada RS je medtem na tviterju tudi napisala, da je pomembno vedeti, zakaj se na nek način ugaša javno življenje. Na domovih so namreč že primeri, za katere lahko zelo verjetno trdimo, da so okuženi, ker so bili v tesnem stiku, in testiranje zanje ni smiselno.

Pristojni še enkrat apelirajo na vse državljane, da se držijo osnovnih pravil, ki preprečujejo širjenje okužbe (spodaj).

To so standardni higienski ukrepi, ki so enostavni in izjemno učinkoviti:

  • natančno umivanje rok
  • kašljanje v rokav ali robec, ki se ga lahko odvrže, in takoj zatem oprati roke
  • izogibanje tesnim stikom
  • kdor zboli, naj pokliče zdravnika.
Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)

Vlada je v Sloveniji že razglasila epidemijo, s ponedeljkom, 16. 3. 2020, pa bodo 14 dni zaprte vse šole in vrtci, okrnjeno pa bo tudi delovanje nekaterih drugih institucij po državi.

Širjenje prehaja v drugo fazo

Širjenje virusa v Sloveniji je prešlo v drugo fazo, saj je potrjeno število obolelih preseglo 100 okuženih. Druga faza pomeni, da je aktiviran državni načrt, aktivirane so tri dodatne bolnišnice. Z novim koronavirusom okužene bolnike bo poleg obeh UKC-jev in bolnišnice Golnik, tako začele sprejemati tudi bolnišnice Celje, Novo mesto in Murska Sobota.

Zapirajo se tudi vse zobozdravstvene storitve, razen sedmih nujnih točk po Sloveniji (ZD Ljubljana, Maribor, Celje, Nova Gorica, Kranj, Novo mesto, Koper).

Spodaj lahko spremljate število okuženih po regijah (avtor inforgrafike je MMC RTV Slovenija):

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite ali pojdite na vstopne točke (zemljevid spodaj)!

V Splošni bolnišnici Celje so v okviru urgentnega centra vzpostavili posebno telefonsko številko, na katero lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38°C, otežkočeno dihanje, prihajajo z ogroženega območja oz. so bili v stiku z okuženimi osebami).

Dobili bodo navodila, kako ukrepati oz. priti do ustrezne zdravstvene pomoči.

Telefonska številka je 03 423 30 79, dosegljiva je 24 ur na dan.

koronavirus-informacije

Ste vedeli? Otroci niso rizična skupina, so pa odlični prenašalci bolezni in lahko ogrozijo predvsem dedke in babice. Če vas zanima več, preberite članek: Otroci in koronavirus: z njim se okužijo in ga prenašajo, a redko zbolijo.

Zemljevid vstopnih točk po Sloveniji:

foto: pixabay

 

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
197 queries in 0,708 seconds.