V primeru odpovedi celjskih zdravnikov Zdravstveni dom nima drugih rešitev

09. 04. 2019 18:31

Zdravniki Zdravstvenega doma Celje (ZD Celje) že dolgo časa opozarjajo na nevzdržne razmere, v katerih delajo. Že decembra lani so na preobramenitve v ambulantah z javnim pismom opozorili zdravniki specialisti družinske medicine, pediatrije in šolske medicine Zdravstvenega doma Celje.

Ker poziv zdravnikov očitno ni prinesel rešitev, je pred nekaj tedni kolektiv družinskih zdravnikov sporočil, da bodo v primeru neukrepanja pri reševanju preobremenjenih zdravnikov podpisali kolektivne odpovedi delovnega razmerja s 1. majem 2019.

Vpletene strani do dogovora še vedno niso prišle, v ZD Celje pa rešitve za morebitno množično odpoved družinskih zdravnikov nimajo.

Fotografija je simbolična

Le še tri tedne je do roka, ko je 16 družinskih zdravnikov celjskega zdravstvenega doma napovedalo vložitev kolektivne odpovedi, če pristojni ne bodo rešili problematike zaradi njihove preobramenjenosti.

Prekipelo jim je potem, ko bi morali že tako izčrpani zdravniki, ki glede obremenitve večinoma presegajo 110 % slovenskega povprečja, v rednem delovnem času pokrivali še izpad dela v domu upokojencev ter ambulanti koncesionarke, ki naj bi vrnila koncesijo. Vse to bi pomenilo povišanje regijskega povprečja in dodatnih 1.405 pacientov, za katere si je ZZZS OE Celje predstavljal, da bi se porazdelili na družinske zdravnike v ZD Celje. Kot so v pismu med drugim zapisali celjski zdravniki, je bil že brez dodatnih 1405 pacientov Splošni dogovor za leto 2019, glede opredeljevanja do povprečja regijske izpostave, prevelik zalogaj.

Vsled temu je celjskim družinskim zdravnikom prekipelo in so vlado soočili s svojo namero po najradikalnejšem ukrepu – kolektivno odpovedjo delovnih razmerij. Kot so med drugim v obrazložitvi takšnega ukrepa izpostavili zdravniki, pod takšnimi pogoji enostavno ne morejo več opravljati kvalitetnih in strokovnih zdravstvenih storitev. Dodatne obremenitve že tako preobremenjenih zdravnikov pa povečujejo tudi možnosti za napake, ki bi navsezadnje lahko ogrozile življenja pacientov. Poleg vsega se zdravniki čedalje bolj pritožujejo tudi nad dejstvom, da se morajo več časa kot s pacienti ukvarjati z administrativnim delom.

Na podobne težave so sicer v zadnjem času opozarjali tudi zdravniki drugih zdravstvenih domov v Sloveniji, ki so prav tako napovedali ali pa že podali kolektivne odpovedi.

Vpletene strani še vedno na različnih bregovih

V luči reševanja nastale situacije se minister za zdravje Aleš Šabeder zadnje tedne redno sestaja z vpletenimi. Danes se je tako na temo alarmantnega stanja v zdravstvu sestal s sindikatom FIDES, a konkretnih rešitev tudi ta sestanek ni prinesel. Člani FIDESA še naprej vztrajajo, da bodo junija začeli delati strogo v skladu z Modro knjigo standardov in normativov v zdravstvu, ki naj bi bila vsa leta od njene izdaje (2008) s strani ministrov ignorirana. Modra knjiga standardov in normativov je sicer del kolektivne pogodbe in zdravniška pravica, od katere v sindikatu ne nameravajo odstopiti. FIDES vztraja tudi pri absolutni izločitvi zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Medtem se glede aneksa k Splošnemu dogovoru, ki bi razbremenil zdravnike, intenzivno usklajujejo tudi Ministrstvo za zdravstvo, Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije (ZZZS) in koordinativno telo družinske medicine, a tudi tu zaenkrat še ni prišlo do konkretnih rešitev.

Ali in kdaj se bo minister Šabeder sestal tudi s primarnim sindikatom zdravnikov družinske medicine PRAKTIKUM zaenkrat ni znano.

Kakšna je trenutna situacija glede reševanja problematike v ZD Celje?

Kot nam je povedal strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček, dr.med., se je sicer minisiter za zdravje lotil reševanja zadeve, a v ZD Celje zaenkrat nimajo inforamcij, da bi se situacija glede napovedane kolektivne odpovedi že kakorkoli rešila. Prav tako pa do danes tudi s strani zdravnikov še niso bili seznanjeni, da bi prišlo do kakšnih sprememb glede njihove napovedane kolektivne odpovedi. Upajo, da bo morda kakšen napredek in pozitivne spremembe prinesla seja Sveta zavoda, ki se bo zgodila v ponedeljek naslednji teden.

Na vprašanje, kako bodo v ZD Celje ravnali, če bo prišlo do odpovedi, je Drešček odgovoril, da rešitve za morebitno množično odpoved nimajo. Kar pa se tiče novih zaposlitev, pa da v ZD Celje zadnja leta neprestano iščejo nove kadre, saj imajo trajno odprta delovna mesta za nove zdravnike.

Kakšna so pričakovanja ZD Celje glede vladnega reševanja nastale situacije v zdravstvu?

V ZD Celje si od pristojnih obetajo predvsem sprejetja strokovno priznanega glavarinskega količnika (1.895) kot merilo za odklonitev vpisa novih bolnikov. Ob tem pa pojasnjujejo, da nihče od bolnikov, ki ima sedaj izbranega svojega zdravnika zaradi tega ne bo izpisan. V praksi bodo namreč to omejitev lahko uveljavili le zdravniki, ki na novo vstopajo v sistem. Vsi tisti, ki količnike že sedaj presegajo, pa bodo vsaj nekaj časa ostali na istem. “A za nas je pomembno, da se razmere izboljšajo za novodošle zdravnike, saj nas bodo dolgoročno le ti lahko razbremenili” pravi Drešček.

Kot je še povedal v ZD Celje do sedaj kakšnih sprememb v pozitivni smeri še ni bilo zaznati. Kar se je ključnega zgodilo od zadnjega javnega pisma celjskih družinskih zdravnikov pa je zgolj spodbujen dodaten revolt zdravnikov po celotni Sloveniji zaradi zavrnitve aneksa k Splošnemu dogovoru s strani ZZZS. Z aneksom je Zdravniška zbornica Slovenije želela v letošnji Splošni dogovor vnesti spremembe s katerimi bi razbremenili družinske zdravnike ter določili potrebno višino dodatnih sredstev v primarnem zdravstvu. Ministrstvo za zdravstvo, Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije (ZZZS) in koordinativno telo družinske medicine do danes dokončne vsebine aneksa še niso oblikovali.

Kljub vsemu gre upati, da bo v naslednjih tednih vendarle prišlo do dogovora med vpletenimi. Da se slučajno naša prvoaprilska šala, v kateri smo zaradi odpovedi družinskih zdravnikov v Celju že postavljali vojaško bolnico za paciente, ki so ostali brez zdravnikov, naenkrat ne bi zazdela kot realna opcija.

V naslednjih dneh bomo na Celje.info objavili rezultate naše ankete glede podpore celjskim zdravnikom. Do takrat lahko v njej še vedno sodelujete:

Create your own user feedback survey
B.S.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,317 seconds.