V SLG Celje bodo Kobala kazensko ovadili, njegov plagiat pa jim povzroča veliko škodo (video)


Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje se je v minulih dneh moralo spopasti z izrednimi okoliščinami. Kot smo že poročali, se je za komedijo Profesionalci espe, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, izkazalo, da gre za plagiat. V resnici je omenjena komedija prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega dramatika Alda Nicolaja.

Pri tem je SLG Celje utrpelo tudi finančno škodo, najprej 13.000 evrov bruto za honorar, ki so ga za izvirno komedijo plačali Kobalu, nato 7 odstotkov tantiem za že odigrane predstave, obenem pa so morali odpovedati 15 že prodanih predstav.

Komedija Profesionalci espe tudi uradno plagiat
Upravnica in umetniška vodja SLG Celje mag. Tina Kosi je danes podrobneje predstavila dogajanja v zvezi s plagiatom Borisa Kobala.
Upravnica in umetniška vodja SLG Celje mag. Tina Kosi je danes podrobneje predstavila dogajanja v zvezi s plagiatom Borisa Kobala.

Danes je v SLG Celje potekala novinarska konferenca, kjer je upravnica gledališča mag. Tina Kosi podrobneje pojasnila okoliščine, vezane na celotno dogajanje. 9. januarja je prejela opozorilo, da gre pri komediji Profesionalci espe za plagiat. V gledališču so tekst preučili in pri tem ugotovili, da gre za prevod dela La prova generale z nekaj okrajšavami in spremembami, vezanimi na slovenski prostor. “Na podlagi primerjave od stavka do stavka od besede do besede lahko potrdimo, da gre za prevod s krajšimi olajšavami, z nekaj vrivki, štiri replike proti koncu igre so avtorske,” je pojasnila Kosijeva.

SLG Celje je ob tem poslalo pisni poziv Borisu Kobalu, ki pa se ni odzval z nobenim konkretnim pojasnilom, marveč je zgolj pozval k temu, da situacijo družno in umirjeno rešijo. Gledališče ga je pri tem zavrnilo, prav tako pa tudi v prihodnje ne bodo več sodelovali z njim.

Tina Kosi: “Zame je to seveda veliko razočaranje. Tega nisem pričakovala in preprosto si tega tudi razumsko ne znam razložiti.”

Boris Kobal se je sicer odzval v ponedeljek, 14. januarja, v gledališču pa so takrat tudi odpovedali že napovedane predstave. Prav tako so naredili samoprijavo pri zastopnikih avtorskih pravic Alda Nicolaja v Italiji in istega dne o dogajanju obvestili ansambel.

SLG Celje začenja s sanacijo škode

Ob vsem tem je SLG Celje utrpelo kar nekaj škode. Zaradi samoprijave mora gledališče plačati samo sedem odstotkov tantiem za do sedaj odigrane predstava, kar znaša nekaj več kot 3.000 evrov. Prav tako imajo prepoved igranja predstave za vnaprej. Dodatna škoda zajema znesek avtorskega honorarja Kobalu za izvirno slovensko igro, in sicer 13.000 evrov bruto. Nastala pa je tudi škoda od uprizoritev komedije, ki je ne bodo več izvajali. “Imeli smo prodanih 15 predstav v naslednjih dveh mesecih. Te smo odpovedali in nadomestili z drugimi predstavami, kot sta Ljubi moj in Oče,” je pojasnila mag. Tina Kosi in dodala, da bodo zoper Kobala podali kazensko prijavo.

V gledališču sicer delo poteka nemoteno. “Naša naloga in dolžnost je, da izpeljemo zadeve čim boljše v danih okoliščinah,” je odločna Kosijeva, pri čemer pa ne moremo mimo tega, da je situacija pustila svoj pečat pri igralski zasedbi in režiserju Jaši Jamniku. “Naši igralci so razočarani. Morate vedeti, da so vložili dva meseca v izvedbo predstave. Mislim, da dodatno razočaranje sledi še iz tega, ker so z Borisom pogosto delali in takšne zadeve ni pričakoval nihče od nas,” je glede tega povedala Tina Kosi, ki je dodala: “To se nam še ni zgodilo. Upam, da se nam nikoli več ne bo zgodilo in upam, da se nobenemu od mojih kolegov to ne bo nikoli zgodilo.”

Video, v katerem upravnica gledališča Tina Kosi kronološko razlaga, kako je prišlo do situacije, si lahko ogledate spodaj.