V šole se vračajo vsi učenci, odpirajo se občinske in regijske meje, zbira se lahko do deset ljudi, sproščajo se tudi drugi ukrepi

11. 02. 2021 15:57

Vlada je na današnji seji sprejela odločitev, da se bo držala vladnega načrta sproščanja ukrepov, ki ga je predstavila v začetku januarja.

Ker je Slovenija prešla v oranžno fazo se s ponedeljkom v šolo vračajo vsi osnovnošolci ter zaključni letniki srednje šole (po modelu C), dovoljeni so seminarji in izpiti na fakultetah (do 10 ljudi), odpravi se omejitev gibanja na občine, druži se lahko do 10 ljudi,… Naslednji teden učenci vzhodne Slovenije sicer začenjajo z zimskimi počitnicami, zato bo njihov povratek v šolo sledil po počitnicah.

Spremembe začnejo veljati s ponedeljkom, 15. 2. 2021. Od sobote bo v veljavi le odlok o prehajanju državne meje.

Pogoj negativnega izvida testa ni več potreben za tiste, ki so preboleli covid-19, kar izkazujejo z zdravniškim potrdilom ali izvidom pozitivnega PCR testa, ki ni mlajši od 21 dni in starejši od 6 mesecev.

Policijska ura ostaja do rumene faze.

V šolo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov

V ponedeljek se v osnovne šole vračajo vsi slovenski osnovnošolci. Ker učenci jugovzhodne Slovenije, kamor spada tudi savinjska regija, naslednji teden začenjajo zimske počitnice, se bodo ti v šole vrnili 22. 2. 2021. Pouk bo potekal v matičnem razredu, učenci pa razredov ne bodo menjali. Šole ne bodo izvajale dejavnosti, pri katerih prihaja do mešanja učencev različnih razredov, kot so različne interesne dejavnosti in izbirne vsebine ter šola v naravi. V šole se vračajo tudi dijaki zaključnih letnikov, omogočeno pa bo tudi praktično delo in izobraževanje odraslih. Poleg tega se odpirajo dijaški in študentski domovi, na glasbenih šolah in umetniških gimnazijah pa bo dovoljen individualni pouk. Izvajali se bodo lahko izpiti in seminarji z udeležbo do 10 študentov. Od ponedeljka dalje se dovoljuje tudi brezkontaktna športna vadba, v skupini do 10 ljudi, ki bodo morali vzdrževati zapovedano razdaljo.

Razširja se nabor sproščenih dejavnosti

S ponedeljkom se ohranjajo vse izjeme, ki so veljale do sedaj, dodajajo pa se tudi nekatere nove. Od ponedeljka bodo lahko odprte vse trgovine neglede na trgovinsko dejavnost. Pogoj negativnega testa za zaposlene ostaja. Negativni test se od potrošnikov ne zahteva več. Servisne dejavnosti bodo še naprej omejene na 400 kvadratnih metrov. Za vse ostale pa še vedno velja pogoj 30 kvadratnih metrov na stranko. Od strank se ne zahteva več negativnega testa. Sproščajo se tudi higienske nege (kozmetični saloni, pedikura, manikura, frizerski saloni,…) s pogojem negativnega testa za zaposlenega, ne pa tudi za potrošnike.

Regijske in občinske meje se odpirajo

S ponedeljkom bo dovoljeno prosto gibanje po državi, saj se odpravlja omejitev gibanja na regije oz. občine. Prav tako rekreacija ni več omejena na statistično regijo. Policijska ura ostaja v veljavi in bo sproščena v rumeni fazi.

Državno mejo bo odslej mogoče prestopati na vseh mejnih prehodih in ne le na določenih kontrolnih točkah na notranjih mejah. S soboto se uvaja tudi možnost prestopa meje tudi s pozitivnim izvidom PCR testa, ki ni mlajši od 21 dni in ne starejši od 6 mesecev oz. potrdilo zdravnika da ste preboleli covid-19. Veljala bodo samo zdravniška potrdila izdana znotraj šengenskega območja oz. EU. Dovoljen bo tudi prestop meje s potrdilom o prejetem drugem odmerku cepiva od katerega mora preteči 7, 14 ali 21 dni, odvisno od vrste cepiva s katerim se oseba cepi.

Poleg seznama rdečih držav se uvaja tudi seznam držav, kjer je epidemiološka slika slabša kot v Sloveniji in ob prihodu iz katerih bo potrebno predložiti negativen test. Trenutno so te države Španija, Portugalska in Češka. Prav tako bo po novem v Sloveniji veljaven negativni test, ki ga bodo opravili laboratorji tretjih držav, ki jih bo kot ustrezne prepoznal NIJZ.

Na smučišča s testom starim do 7 dni, sprošča se javni potniški promet

Od ponedeljka bo za uporabnike žičniških naprav in delavce na smučiščih, ki so v stiku s strankami, veljal negativni test, ki ni starejši od 7 dni. Doslej je veljal le izvid, ki ni star več kot 24 ur. Izjema bodo otroci do 12. leta, ki testa še vedno ne potrebujejo. Pri tem je priporočljivo ohranjati medsebojno razdaljo na smučiščih ter upoštevati ostale higienske ukrepe. Negativnega izvida tudi v tem primeru ni potrebno izkazovati prebolevnikom in cepljenim z drugim odmerkom cepiva.

S ponedeljkjom se sprošča tudi javni potniški promet, ki bo na voljo tudi šolarjem vozačem.

V avtošolah bosta morala odslej tako inštruktor kot uporabnik imeti dokazilo o negativnem izvidu na okužbo s SARS-CoV-2, ki ni starejše od 3 dni. Enako velja tudi za taksiste, ne pa tudi za stranke, ki koristijo taksi prevoze.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 0,843 seconds.