V Zgornji Savinjski dolini nov montažni most, v spodnjem delu znana večina škode, prebivalci dajejo pobude in zbirajo podpise


Posledice poletnih ujm bodo v nekaterih krajih na širšem Celjskem čutili še dolgo. Prizadeti prebivalci so veseli vsake pomoči, ki jim olajša življenje.

Tako so čez reko Dreto v Lačji vasi pri Nazarjah danes namenu predali montažni most, ki ga je zagotovila Hrvaška. V dolžino meri 27 metrov, širok je tri metre in ima nosilnost 42 ton na os. S tem so omogočili varno povezavo s svetom 130 prebivalcem dveh vasi. Nekaj kilometrov gorvodno bo na območju Gornjega Grada kmalu postavljen 24-metrski most, ki ga postavljajo poljski vojaki.

Na območju Celja so škodo po ujmah ocenili na štiri milijone evrov, v Laškem pa se je ocena škode ustavila na 14 milijonih. Na Polzeli so škodo ocenili na 30 milijonov evrov. Tam so občini ustanovili tudi Civilno iniciativo Ločica – Breg, ki je izpostavila tri cilje.

Cilji CI Ločica – Breg; foto: Saša Kovač

Precej burno je tudi v občini Braslovče, kjer je vodstvo občine naznanilo, da bo treba najbolj ogrožene del občine (del Letuša in Malih Braslovč) preseliti, in sicer gre za okoli 150 hiš, za kar so predlagali območje Rakovelj. Na drugi strani se je pojavilo nasprotovanje občanov, ki so zbrali blizu sto podpisov.