Varuhinja človekovih pravic opozarja Mestno občino Celje


Stanovalci stanovanjskega bloka poleg Emo Orodjarne na Delavski ulici v Celju se že vrsto let borijo za svoje pravice do zdravega okolja za bivanje. Nenehno, tudi ponoči, so namreč izpostavljeni velikemu hrupu in tresljajem, ki jih povzroča proizvodni obrat Emo Orodjarne.

Na stisko stanovalcev Delavske ulice številka 16 in 18 je sedaj Mestno občino Celje in Ministrstvo za okolje in prostor opozorila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je Mestno občino Celje (MOC) in Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) opozorila, da imajo stanovalci Delavske ulice pravico do zdravega okolja za bivanje. Po pisanju Dela je Nussdorferjeva opozorila, da mora zdravo okolje za bivanje zagotoviti MOC, MOP pa naj področje zakonsko uredi in s tem dodatno pritisne na občino, da spoštuje sprejet občinski odlok iz leta 2000, po katerem je za stanovanjske objekte, ki na tem območju ne omogočajo normalnih/minimalnih pogojev za bivanje, predvidena sprememba namembnosti oz. rušenje.

Stanovalci sicer že vrsto let opozarjajo na nevzdržne bivanske razmere. Nenehno so izpostavljeni hrupu in tresljajem, za nameček pa je Emo orodjarna nedavno tik ob njihovem bloku postavila še dva industrijska šotora. Tega naj bi po odločbi gradbenega inšpektorata Emo že moral porušiti, vendar se je naknadno izvršitev inšpekcijske odločbe pomaknila na leto 2022. Stanovalce sedaj skrbi, da bosta v novem občinskem prostorskem planu ta dva šotora postala legalna, kar pa na MOP zanikajo, saj da zaradi prostorskega načrta dodatnih težav ne bo. Edina težava je po njihovo, kako občino pripraviti do tega, da upošteva odlok sprejet leta 2000, še pišejo v Delu. Toda na MOC se branijo očitkov. Odgovarjajo, da se zavedajo situacije stanovalcev, a da ne objekti ne zemljišča na tem območju niso v njihovi lasti, zato velikega vpliva pravzaprav nimajo.

In medtem, ko se stanovalci borijo z mlini na veter, Emo – Orodjarna še dodatno širi svoje proizvodne obrate na tem območju.

Emo – Orodjarna d.o.o. je v letu 2017 zaposlovala 209 ljudi, kar je 22 več kot leto poprej. Tudi celotni prihodki in dobiček se podjetju večajo. Lani so celotni prihodki znašali 16,1 mio evrov, leta 2016 15,3 mio evrov. Čisti dobiček je bil lani 1,8 mio evrov, leta 2016 pa 574 tisoč evrov.