Vsak drugi Celjan ima lasten avtomobil. A ti so vse starejši

14. 08. 2017 11:26

Število avtomobilov na prebivalca Mestne občine Celje v zadnjih letih ni padalo. Se je pa višala povprečna starost vozil.

Vsak drugi Celjan si v povprečju lasti en avtomobil, ki je star 9,4 leta. Kakšno je stanje v primerjavi z drugimi?

Zaradi vse večje nasičenosti cest z avtomobili, in posledično tudi vse večje onesnaženosti, se večina evropskih mest zadnja leta nagiba k vzpostavitvi trajnostnih oblik transporta.

miklosiceva-ulicaTem usmeritvam skuša slediti tudi mesto Celje, ki vzpostavlja čedalje več kolesarskih poti po cestah, ki so bile še nedavno rezervirane zgolj za motorna vozila. Prav tako je korak k večji uporabi javnega transporta s strani občanov tudi trenutna prenova železniške postaje Celje, če omenimo zgolj dva večja aktualna celjska projekta.

Toda, da je cilj verjetno še daleč, pričajo podatki o gibanju števila avtomobilov na prebivalca v zadnjih letih.

Po trenutno dostopnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije ima namreč vsak drugi Celjan v lasti avtomobil, kar v številkah pomeni 50 avtomobilov na 100 prebivalcev ali okrog 25 tisoč avtomobilov v celotni Mestni občini Celje.

Povprečna starost avtomobila v lasti Celjana je 9,4 leta. Zanimivo pri tem je, da je v zadnjih desetih letih število avtomobilov na občana ostajalo podobno, vseskozi pa je naraščala povprečna starost vozil.

Republika Slovenija ima v povprečju 52 avtomobilov na 100 prebivalcev, enako tudi celotna Savinjska statistična regija. Povprečna starost avtomobilov v Sloveniji je 9,7 let, v Savinjski statistični regiji pa 10 let.

Če so še torej leta 2008 številke kazale, da je v Celju 51 avtomobilov na 100 prebivalcev, ti pa so bili v povprečju stari 7,4 leta, lahko ugotovimo, da je danes avtomobil Celjana starejši za dve leti.

Če optimistično pogledamo na omenjeno dejstvo, bi lahko rekli, da se morda povprečen Celjan čedalje manj vozi z avtomobilom, posledično pa ga torej manj troši, zaradi česar lahko avto obdrži dlje časa. A verjetno so v ozadju še drugi, tudi ekonomski, razlogi.

Če imate radi igre na srečo, se povežite na Casino online Slovenija.

Kaj pa ostale občine in države po EU in svetu?

slovenija-kartaPa poglejmo še nekatere najpomembnejše podatke ostalih regij in držav.

Prebivalci Osrednje-slovenske regije so vozili povprečno najmanj stare avtomobile, 9,1 leta.

V Goriški regiji je bilo število avtomobilov najvišje v Sloveniji, in sicer 58 na sto prebivalcev, pa tudi njihova starost je bila v povprečju najvišja, 10,8 leta.

Najmanj zasičena z avtomobili pa je Zasavska regija, kjer je število avtomobilov na sto prebivalcev najnižje, 48.

Ljubljana ima 51 avtomobilov (povp. starost 9 let), Maribor 46 avtomobilov (povp. starost 9 let), Novo Mesto 54 avtomobilov (povp. starost 8 let), Murska Sobota 50 avtomobilov (povp. starost 9 let) in Koper 56 avtomobilov (povp. starost 9 let) na sto prebivalcev.

avtomobili-svetV Evropi so zanimivo med vodilnimi državami po številu avtomobilov na prebivalca najmanjše države.

Med državami EU je tako vodilna najbogatejša država povezave, Luksemburg, ki premore 66 avtomobilov na sto prebivalcev, sledi Malta s 63 avtomobili na sto prebivalcev.

Med evropskimi državami, ki niso članice EU, pa ima daleč največ avtomobilov San Marino. Kar 126 avtomobilov na sto prebivalcev. To pomeni, da ima vsak San Marinčan v povprečju v lasti več kot en avtomobil. San Marinu sledi Andora s 105, Monako z 90, Liechenstein s 76 in Islandija s 75 avtomobili na sto prebivalcev.

Najmanj avtomobilov na prebivalca med članicami EU ima Romunija, 26 avtomobilov na sto prebivalcev, izven EU pa Turčija, zgolj 13 avtomobilov na sto prebivalcev.

V svetovnem merilu se z evropskimi državami lahko kosajo zgolj ZDA, ki ima po zadnjih podatkih 80 avtomobilov na sto prebivalcev. Pa tudi Avstralija s 75 in Nova Zelandija z 71 avtomobili na sto prebivalcev.

Torej, če pogledamo nekatere številke drugih držav, smo lahko v Celju, glede števila avtomobilov, še kar srečni.

Slovenija se v evropskem merilu, glede števila avtomobilov na prebivalca, uvršča na 9. mesto, v svetovnem merilu pa na 22. mesto.

B.S.

sola-voznje-polsi-klik

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 1,056 seconds.