Za nedovoljen prehod občinske meje in nenošenje mask vas lahko kaznuje tudi redarstvo


Od sobote je v veljavi Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), ki poleg zdravstvenega inšpektorata za ukrepanje pooblašča tudi policijo in redarstva. Vsi ti so pooblaščeni, da vas lahko od torka naprej, zaradi nedovoljenega prehoda občinske meje, oglobijo za od 400 pa do 4.000 evrov.

Občine zato občane obveščajo, da imajo tudi občinski, medobčinski in mestni redarji pristojnost ukrepanja, če pri opravljanju svojih nalog ugotovijo kršitve ukrepov prepovedi oziroma omejitvi gibanja prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih ter prepovedi zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah, javnih lokalih in drugih javnih mestih, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni (t.i. spoštovanje vladnih odlokov v zvezi nošenja mask in prepovedi gibanja). Globa za fizične osebe znašajo od 400 do 4.000 evrov.

Katere so izjeme, po katerih lahko kljub prepovedi odidete v drugo občino, ter na kakšen način morate upravičenost prehoda dokazovati, najdete v novici tukaj.