Začetek sanacijskih del na zaprtem Odlagališču nenevarnih odpadkov Bukovžlak

04. 06. 2020 13:04

V naslednjih dneh bo Cinkarna Celje začela z že pred časom predstavljenimi deli na projektu celovite sanacije zaprtega Odlagališča nenevarnih odpadkov Bukovžlak (ONOB). Cilj projekta je zagotoviti dolgoročno stabilnost pregradnega telesa in minimalizirati negativni vpliv na okolje.

Sanacija odlagališča se bo torej začela, a v Celju ostaja še nekaj črnih okoljskih pik, ki se jih bo v prihodnosti treba lotiti. Konkretne rešitve za sanacijo Celjske kotline je nedavno, ob obisku saniranega celjskega vrtca, obljubil tudi okoljski minister mag. Andrej Vizjak.

Sanacijska dela na zaprtem Odlagališču nenevarnih odpadkov Bukovžlak bo izvajalo na razpisu izbrano podjetje VOC Celje z več podizvajalci. Skladno z integralnim gradbenim dovoljenjem in zavezami Cinkarne bo izvajalec izdelal globoke drenaže, odvod zalednih vod, nepropustno plast na površini odlagališča in preusmerjevalni nasip.

Delo bo potekalo v več fazah. Pogodbeni rok za zaključek del je konec leta 2021. Zaradi razglasitve epidemije ob pojavu bolezni Covid-19 se aktivnosti sicer začenjajo pozneje od prvotnih načrtov, poleg tega pa se bo potrebno prilagajati še vremenskim razmeram. V primeru neugodnih vremenskih razmer obstaja možnost, da bodo z zaključkom del kasnili.

Cilj sanacije je zagotoviti dolgoročno stabilnost pregradnega telesa in minimalizirati negativni vpliv na okolje.

Območje Bukovžlaka je bilo sicer v povezavi z drugo zadevo že leta 2015 predmet obravnave na Sodišču EU. To je takrat razsodilo, da Slovenija ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku in zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na območju stare Cinkarne, zato je naložilo Sloveniji, da v izogib finančnih sankcij območje sanira. To se takrat ni zgodilo, zato je Evropska komisija zaradi nezakonitega odlagališča odpadkov v Bukovžlaku Sloveniji leta 2018 izrekla uradni opomin ter jo pozvala, da spoštuje odločitev sodišča EU izpred treh let.  
Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 5,585 seconds.