Združenje za dostojno starost bi namesto visečega mostu domove za starejše. Občina jim odgovarja

26. 12. 2019 08:00

viseci-most-celje-4

Viseči most, ki ga Mestna občina Celje načrtuje zgraditi med Miklavškim hribom in Starim gradom dviguje prah že veliko pred njegovo postavitvijo.

Najprej je nekatere svetnike zmotila postavka za izdelavo projektne dokumentacije v nedavno sprejetem proračunu Mestne občine Celje za leti 2020 in 2021, sedaj pa Srebrna nit – Združenje za dostojno starost zahteva, da občina namesto visečega mostu raje zgradi dom za starejše občane.

Na Mestni občini Celje združenju odgovarjajo, da so tovrstni projekti v pristojnosti države in ne občine.

Srebrna nit: Iščite volilne glasove na področju skrbi za starejše

Pred dnevi se je združenje za dostojno starost Srebrna nit z javnim pismom obrnilo na župana Mestne občine Celje Bojana Šrota. V njem združenje izpostavlja sicer vseslovensko problematiko manjka prostih mest v domovih za starejše občane, kar predstavlja velik problem tudi na Celjskem, o čemer smo na Celje.info pisali v našem septembrskem prispevku. Združenje v javnem pisma omenjeno problematiko poveže z načrtovano gradnjo visečega mostu v Celju, za katerega sredstva za izdelavo projektne dokumentacije v višini 200 tisoč evrov so že rezervirana v nedavno sprejetima proračunoma za leti 2020 in 2021. Čeprav še ni znano, ali bo izvedbo projekta viseči most v prihodnosti financirala MO Celje, ali bo šlo za zunanjega investitorja, pa so v Srebrni niti v zvezi s tem na župana Šrota naslovili prošnjo po preusmeritvi sredtev namenjenih visečemu mostu v gradnjo domov za starejše.

Po mnenju Srebrne niti mora MO Celje intenzivno in z vso odgovornostjo razmisliti, ali je ta most resnično potrebno narediti “…iz več razlogov, mi tu vidimo najprej prepotrebno ureditev problema dostojne in humane namestitve in oskrbe starejših. Ali ne bi s to ogromno vsoto denarja (kjerkoli ga boste že dobili) razmislili o nujni gradnji vsaj enega doma za starejše v vaši Mestni občini…. Javno apeliramo na vas, na mestne svetnike, prebivalce regije, na splošno javnost, da se še enkrat razmisli o ideji, investiciji in gradnji visečega mostu v tibetanskem stilu v Mestni občini Celje” zapišejo.

Med drugim še svetujejo županu Šrotu, naj volilne glasove za nove županske volitve išče na področju skrbi za starejše in na drugih projektih, ki bodo koristno služili prebivalcem občine in celotne regije ter manj turistom.

Kabinet župana: Pobuda združenja za dostojno starost Srebrna nit nas je presenetila

Odgovor na javno pismo so podali tudi v kabinetu župana Mestne občine Celje. Zapisali so, da jih je pobuda Združenja za dostojno starost Srebrna nit, da naj občinski denar namesto za viseči most namenijo za izgradnjo novega doma za starejše, presenetila. “V združenju namreč dobro vedo, da so tovrstni projekti v pristojnosti države in ne občine, ki lahko starejši generaciji pomaga na drugačne načine” zapišejo na občini.

Dodajajo, da je Mestna občina Celje potrebo po širitvi mreže na področju institucionalnega varstva zaznala že leta 2009 in je skušala v sodelovanju s pristojnim ministrstvom izvesti postopek javno-zasebnega partnerstva. “Seveda ob pogoju, da bi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je pristojno za oblikovanje mreže institucionalnega varstva, razpisalo koncesijo za opravljanje institucionalnega varstva na našem območju. Do uresničitve žal ni prišlo, saj je ministrstvo ocenilo, da je mreža v Sloveniji pokrita oziroma, da imajo naši občani možnost, da se vključijo v domsko varstvo v drugih lokalnih okoljih” navajajo v kabinetu župana.

Kot še zapišejo MO Celje v skladu s področno zakonodajo na področju socialnega varstva zagotavlja izvajanje storitev iz okvira javne službe, za katero je zadolžena z zakonom ter s socialno-varstvenimi programi zagotavlja učinkovite pomoči v sistemu socialnega varstva ljudem, ki so pomoči potrebni. Programi so oblikovani glede na potrebe prebivalstva in skladno z zakonodajo. Področje porabe socialnega varstva pa je razdeljeno na posamezne sklope.

Ob koncu še zapišejo, da se jim zdi apel Združenja za dostojnost starost, naj župan Bojan Šrot na področju skrbi za starejše in z drugimi koristnimi projekti začne pridobivati volilne glasove za nove županske volitve, neprimeren.

Ob kocu pa še zapišejo, da proračuna ne sprejema župan, temveč mestni svet, Mestna občina Celje pa se zavzema za enakomeren, trajnostni razvoj na vseh področjih in na vseh območjih.

Javno pismo združenja Srebrna nit in odgovor kabineta župana Bojana Šrota si lahko v celoti preberete na spodnjih povezavah:

Javno pismo združenja Srebrna nit (klik!)

Odgovor MO Celje – kabinet župana (klik!)

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
152 queries in 1,023 seconds.