Zemljina v celjskih vrtcih: nova zemlja naj bi vsebovala arzen


Mestna občina Celje oz. izvajalec VOC je, kot smo poročali na Celje.info, dan pred začetkom letošnjega šolskega leta končala s sanacijo zemljine v vrtcu Tončke Čečeve na Hudinji. S sanacijo zemljine naj bi bili starši otrok končno brez skrbi za zdravje svojih otrok, toda sledil je nov šok. Težke kovine prejšnje zemljine naj bi zamenjal arzen.

Dan pred začetkom letošnjega šolskega leta so iz Mestne občine Celje sporočili, da je bila končana sanacija zemljine v vrtcu na Hudinji. Zemljina je dolgo razburjala starše otrok, saj so analize kazale preseženo vsebnost večih težkih kovin.

Sanacija zemljine je občino stala 128 tisoč evrov.

Kljub temu, da so pristojne službe zagotavljale, da vrednosti težkih kovin (presežene opozorilne vrednosti bakra, svinca in arzena ter kritične vrednosti kadmija in cinka) v zemljini ne predstavljajo povečanega tveganja za zdravje otrok, prav tako pa so to potrdile tudi laboratorijske analize vzorcev krvi otrok, so se po priporočilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na občini odločili za zamenjavo zemljine.

In ko je bilo pričakovati, da je skrbi staršev otrok iz vrtca na Hudinji konec, je sledil nov šok. Kot je namreč za portal 24ur.com povedala mama enega izmed otrok, naj bi imela nova zemlja v vrtcu preseženo mejno vrednost arzena.

In to kljub temu, da je bil ves pripeljani material (drenažni pesek, geotekstil, zemlja, travni tepih) že predhodno in prav tako na mestu pred samo vgradnjo ponovno preverjen s strani zunanjega pooblaščenega strokovnjaka (Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo, Infrastrukturni center za pedologijo in varstvo okolja), glede skladnosti s priloženim certifikatom dobavitelja materiala.

Menimo, da vgrajena zemljina sicer ni idealna, da pa bo z vidika varnosti zdravja otrok verjetno ustrezna, sta za Delo zapisala prof. dr. Helena Grčman in Marko Zupan z biotehniške fakultete.

Starši otrok so ob pregledu analize nove zemljine, ki so jo zahtevali od občine, ugotovili, da zemlja vsebuje 20,6 mg arzena na kilogram zemlje. Zakonska mejna in opozorilna vrednost pa je 20 mg/kg.

Direktorica Inštituta za okolje in prostor doc. dr. Cvetka Ribarič je za Delo izjavila, da je zgodba hudinjskega vrtca zrela za Bruselj in za kazensko ovadbo.

Občina Celje novega zapleta z zemljino zaenkrat ne komentira , a kot naj bi za 24ur zagotovili na občini Celje, so vsi dokumenti trenutno še v postopku izdelave. Javno pa naj bi bili na vpogled ob primopredaji izvedenih del. Neuradno nekje v prvi polovici oktobra.

Očitno se začenja nova celjska saga glede vrtčevske zemljine.

foto: vrtec Tončke Čečeve na Hudinji

sola-voznje-polsi-klik