45. MOS Celje se poslavlja z optimizmom (foto)


V torek, 18. septembra, je vrata zaprl 45. MOS Celje, ki ga je v sedmih dneh obiskalo več kot 137.000 obiskovalcev. Letos se je na sejmu, ki je bil na željo razstavljavcev dan krajši kakor pretekla leta, predstavilo kar 1600 razstavljavcev iz 34 držav, seveda pa so ves čas potekali številni obsejemski dogodki. Da se kriza še ni poslovila, se najbolj pozna največ pri prodajno naravnanih razstavljavcih, saj kupna moč pada.

Tudi letošnje sejemsko dogajanje je bilo močno mednarodno obarvano. Kar devet držav je pripravilo skupinsko predstavitev svojih podjetij, od tega pet prvič. Odzivi obiskovalcev so bili zelo dobri, podjetja so vzpostavila številne poslovne stike s slovenskimi, pa tudi podjetniki iz regije. Več kot 40 diplomatsko konzularnih predstavnikov iz 35 držav je izrazilo zadovoljstvo nad podobo sejma in potencialom za sodelovanje med gospodarstvi njihovih dežel in Slovenijo.

Domača podjetja so na 45. MOS Celje svojo razvojno-inovativno naravnanost dokazala z razstavljenimi izdelki, storitvami in strokovnimi srečanji. Sejem je namreč pomemben spodbujevalec razvoja in medpodjetniškega povezovanja, predstavlja skupen prispevek k še hitrejšemu razvoju in stabilnosti gospodarskega okolja. Kot ugotavlja izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar, se obrtniki in podjetniki zavedajo pomena in učinkov nastopa na sejmu, ki ima številne multiplikativne učinke tako na lokalno kot na širše regijsko okolje, najpomembnejši pa ostaja na sejmu osebni kontakt, ki ga virtualni svet ne more nadomestiti.

Večina podjetnikov še vedno raje prisega na osebni kot na virtualni kontakt.

Veselje ob pozitivnih rezultatih 45. MOS Celje je izrazil tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Štefan Pavlinjek: “Vesel sem, da MOS uspeva naprej. V krizi in slabi situaciji v Sloveniji smo se sicer bali, a smo dokazali, da obrt in podjetništvo v Sloveniji gresta svojo pot, da smo gospodarstveniki na trdnih tleh, se razvijamo in ponujamo kupcem, kar je zanimivo. To je pokazal tudi MOS.

45. MOS je uradno odprl minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovan Žerjav. Na otvoritvi je na MOSovem vrhu malega in srednjega gospodarstva odgovarjal na vprašanja podjetnikov, razstavljavcev na sejmu. Sejemsko dogajanje pa so si poleg njega ogledali še predsednik državnega sveta mag. Blaž Kavčič, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrej Vizjak ter minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk. Sejem sta obiskala tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in minister za obrambo Aleš Hojs.

Sejem je bil tudi letos mednarodno obarvan.

V družbi Celjski sejem so z obiskom zadovoljni, saj je po njihovih besedah sejem dnevno obiskalo več ljudi kot na lanskoletni ravni. Zadovoljni pa so tudi z rezultati raziskave, ki so jo opravili med obiskovalci in razstavljavci in ti kažejo na obojestransko zadovoljstvo.  Rezultati raziskave med drugim kažejo, da se je več kot polovica razstavljavcev (58,6 %) na MOS predstavila zaradi promocije podjetja kot celote. Med razlogi za predstavitev je sledilo iskanje novih kupcev ter promocija novih izdelkov in storitev. Velika večina, skoraj 78 %, je svoj nastop ocenilo kot uspešen oz. zelo uspešen, kar se izraža tudi v odgovorih o izpolnjenih pričakovanjih predstavitve na sejmu. Da bodo na sejmu zagotovo sodelovali tudi naslednje leto, je odgovorilo 63 % razstavljavcev, delež tistih, ki so že odločeni, da jih prihodnje leto ne bo na MOS, znaša manj kot šest odstotkov.

Opazili smo slovensko šampionko Petro Majdič.

Med gosti smo opazili tudi številne goste iz domačega in tujega poslovnega in političnega življenja in odlične slovenske športnike, sejem so obiskali tudi trije prejemniki medalj z zadnjih poletnih olimpijskih iger (zlata Urška Žolnir ter bronasta Primož Kozmus in Luka Špik).

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na 45. MOS Celje.

[simpleviewer width=100% height=700 id=249]

t/f: eH