Bodo Celjske mesnine postale hrvaške?


Skupina Celjske mesnine naj bi bila naprodaj, najresnejši kupec pa je hrvaška družba Mesna industrija Braća Pivac. Načrtovana prodaja naj bi bila posledica spora med lastnikoma, Amur inženiring v lasti direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca, in Mifa Invest v lasti Danila Dujovića, poročajo Finance.

Celjsko podjetje, ki ima od leta 2017 lastnika s sedežem v avstrijskem Celovcu, to je družba CM Invest, je na prodaj, se po pisanju Financ govori v finančno – prehranskih krogih. Omenja se tudi ime kupca, ki naj bi bila Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca v splitsko-dalmatinski županij.

Načrtovana prodaja podjetja naj bi bila posledica spora med lastnikoma, družbenika družbenika Amur inženiring direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca (60 odstotkov) in MIF Invest Danila Dujovića. V prodajnem paketu naj bi poleg matične družbe bile še invalidsko podjetje, vinarska družba Radgonske gorice, Pršutarna S’ Krasa (nekdanja Pršutarna Lokev) ter hčerinski družbi v Zagrebu in Beogradu, ne pa tudi družba Radgonske gorice.

Matična družba Celjske mesnine, ki sicer v skupini ustvari več kot 90 odstotkov  prometa, je lani ustvarila 105,5 milijona evrov prihodkov in prikazala 1,79 milijona evrov izgube iz poslovanja. Leto poprej je bil dobiček nekaj čez 50 tisoč evrov, v predhodnih letih pa 1,7 in 4,27 milijona evrov.

Po navedbah Jutranjega lista je Mesna industrija Braća Pivac v letu 2022 ustvarila 290,7 milijona evrov prihodkov in 9,7 milijona evrov čistega dobička. Gre za eno največjih hrvaških prehrambenih skupin, ki je med drugim večinski lastnik Kraša in pomemben lastnik Podravke.

V primeru prodaje Celjskih mesnin Mesni industriji Braća Pivac bo to, po prodaji večinskega deleža Panvite hrvaški družbi Mplus še eno (nekdaj) slovensko živilsko podjetje, ki bi pristalo v hrvaških rokah.