Hrvaška policija preiskuje novega lastnika Celjskih mesnin


Sredi maja smo poročali o nameri hrvaške družbe Mesna industrija Braća Pivac, da postane lastnica Celjskih mesnin. Kot so 20. maja sporočili iz Celjskih mesnin, je prodajna pogodba že podpisana, začela pa naj bi veljati po soglasju pristojnih organov.

Danes pa o prevzemniku celjskega mesno-predelovalnega podjetja iz Hrvaške prihajajo nič kaj vzpodbudne vesti. Jutranji list namreč piše, da je hrvaška policija po nalogu urada evropskega javnega tožilca (EPPO) zaradi suma več milijonov evrov vredne subvencijske prevare in ponarejanja listin obiskala in preiskala poslovne prostore podjetja Braća Pivac in družbe Vajda. Obe podjetji spadata pod največjo hrvaško živilsko družbo, Pivac.

Kot piše Jutranji list, preiskovalci sumijo na nepravilnosti pri porabi evropskih sredstev za podporo pri izvajanju ukrepa za spodbujanje dobrobiti živali. Vajda naj bi za to prejela 20 milijonov evropskih sredstev, ki bi jih morala prenesti na podizvajalce, da bi ti obnovili farme za vzrejo živali. A po sumu preiskovalcev četrtina tega denarja, torej 20 milijonov, do njih ni prišla.

Hišne preiskave naj bi policisti izvajali tudi pri nekaterih vodilnih v podjetjih. Ali je med njimi tudi predsednik uprave MI Braća Pivac, Neven Pivac, ni znano.

Pivac: logično povezovanje. Krivec:dobra novica

Pivac je pred časom komentiral strateški vstop v Celjske mesnine kot “logično povezovanje močnih in avtohtonih podjetij.”

“Celjske mesnine smo prepoznali kot družbo z velikim potencialom. Poleg zagotavljanja še boljše likvidnosti se bomo z vstopom v lastniško strukturo z vlaganji in celovitim izboljšanjem poslovanja osredotočali na ustvarjanje pogojev za njen nadaljnji še uspešnejši razvoj,” je povedal ob podpisu prodajne pogodbe Pivac. Dodal je, da bodo pri svojem delovanju spoštovali kulturno dediščino Celjskih mesnin in strateško pristopali k ohranjanju trajne prisotnosti te slovenske blagovne znamke na trgu.

Izidor Krivec (vir foto: Facebook)

S poslom je bil zadovoljen tudi Izidor Krivec, ki ostaja predsednik uprave Celjskih mesnin. Njegovo mnenje je, da je vstop strateškega partnerja v Celjske mesnine  dobra novica za podjetja, zaposlene, dobavitelje in potrošnike. “Celjske mesnine so že zdaj največji odkupovalec živine in predelovalec rdečega mesa v Sloveniji. Tako bo ostalo tudi v prihodnje,” je ob tem zagotovil.

Kolikšen lastniški delež v Celjskih mesninah prevzemajo Hrvati, javno ni znano. MI Braća Pivac so napovedali, da bo to večinski, portal necenzurirano.si pa navaja neuradno informacijo, da so se do sedaj dokopali do 40 % deleža. Deležnik v podjetju naj bi še vedno bil tudi Krivec.

Sodelujte v anketi, katere cilje izboljšati in obogatiti decembrsko praznično dogajanje v Celju!

Zavod Celeia vas vabi, da z odgovori na nekaj kratkih vprašanj sooblikujete praznični december v Celju.  Vaše mnenje jim je res pomembno, zato ne oklevajte. Anketa je anonimna.