Prodajo Celjskih mesnin ustavilo specializirano državno tožilstvo. Krivec Mirko Tuš?


Čeprav je bila prodajna pogodba že podpisana, pa se z vstopom hrvaške živilske skupine Braća Pivac v lastništvo Celjskih mesnin vse bolj zapleta. Ne samo, da je nov (potencialni) lastnik pod drobnogledom in hišnimi preiskavami hrvaške policije (kar smo poročali pred dnevi). Portal Necenzurirano danes poroča, da se je v prodajo vpletlo tudi slovensko specializirano državno tožilstvo. To naj bi s plombo Izidorju Krivcu preprečilo, da proda ali zastavi 60-odstotni delež Celjskih mesnin.

Krivec tako vsaj za pol leta ne more razpolagati s svojim premoženjem, torej tudi ne z deležem, ki ga namerava prodati Hrvatom.

Slovenski specializirani državni tožilci naj bi, kot izhaja iz dokumentacije, pridobljene s strani Necenzurirano, blokirali prodajo Celjskih mesnin zaradi zaradi kazenskega postopka proti nekdanjemu lastniku in direktorju trgovske verige Engoruts, Mirku Tušu. Kot jih sumi tožilstvo, naj bi slednjemu ravno eden od lastnikov Celjskih mesnin, Danilo Dujović, Tušu pomagal pri 30 milijonov evrov vrednem oškodovanju Engrotuša. Prav toliko koristi naj bi z istimi spornimi posli ustvarile Celjske mesnine in povezana podjetja, piše Necenzurirano. Posledično je tudi Dujović osumljen kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Gre za posle iz leta 2010, ko sta Krivec in  Dujović iskala najkrajšo pot do vračila posojil, najetih za financiranje prevzema Celjskih mesnin. Takrat pa je tla pod nogami izgubljal tudi prezadolženi Tušev poslovni konglomerat.

Necenzurirano še piše, da trenutna lastnika Celjskih mesnin opisanih zapletov pri prodaji tega podjetja ne komentirata.