Celjan zapušča mesto prvega moža družbe, zadolžene za gradnjo drugega tira

06. 10. 2020 15:57

Celjan Dušan Zorko predčasno zapušča mesto generalnega direktorja družbe zadolžene za gradnjo drugega tira Divača-Koper, 2TDK, ki ga je zasedel januarja lani. Poleg njega odhaja tudi član uprave Marko Brezigar. Pri menjavi naj bi šlo za kadrovsko potezo vlade.

Dušan Zorko in Marko Brezigar odhajata sporazumno. Vodenje 2TDK od Zorka prevzema Pavle Hevka, v upravo pa je imenovan še Iztok Černoša, poroča portal MMC.

Dušan Zorko je bil na mesto generalnega direktorja družbe za gradnjo drugega tira Divača-Koper, 2TDK imenovan januarja 2019, ko je vlado vodila Alenka Bratušek. Pred Zorkom je podjetje vodil Metod Dragonja, ki pa se je z mesta direktorja umaknil junija 2018 zaradi osebnih razlogov. Nadzorni svet podjetja je lani Zorka potrdil soglasno in mu podelil štiriletni mandat, ki pa ga je oddelal zgolj dobro četrtino.

Pod vodstvom sedanje uprave je projektno podjetje 2TDK naredilo več pomembnih korakov k uresničitvi projekta drugi tir, trenutno pa teče postopek oddaje glavnih del. Glavni vzrok za razhajanja nadzornega sveta z Zorkom naj bi bila po poročanju portala 24ur prav tesna časovnica v katero je zapadel projekt. Glavna gradbena dela na drugem tiru bi se namreč morala začeti najkasneje do konca tega leta, a je že sedaj jasno, da bodo ta rok težko ujeti. Razlog tiči predvsem v tem, da je državna revizijska komisija razveljavila del obeh javnih razpisov za glavna gradbena dela, ocenjena na 700 milijonov evrov. Uprava 2TDK tako zdaj znova pretresa prijave kitajskih in turških gradbincev.

Prejšnji mesec je Evropska komisija Sloveniji za projekt namenila še 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev za projekt.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
138 queries in 0,900 seconds.