Celjsko gradbeno podjetje Gradis oškodovali za 7,7 milijona evrov


denar2Celjski kriminalisti so kazensko ovadili 11 ljudi, ki naj bi celjsko gradbeno podjetje oškodovali za 7,7 milijona evrov. Po poročanju Dela naj bi šlo za podjetje Gradis Celje, med ovadenimi naj bi bila tudi nekdanja predsednica uprave Gradisa Lidija Žagar. Družba je v stečaju, zato je možnosti, da bodo oškodovanci poplačali terjatve, malo.

Kriminalisti so zadevo preiskovali od leta 2010, zdaj pa kazensko ovadili 11 ljudi. Spisali so 14 kazenskih ovadb za 35 kaznivih dejanj. Večinoma so povezane s poslovno goljufijo, ponarejanjem dokumentov in z zlorabo položaja, so sporočili s celjske policije.

Primer zlorabe položaja so kriminalisti med drugim odkrili v primeru preplačanega nakupa zemljišča na Gorenjskem.

Obravnavali so primer nakupa  4  umetniških slik in pohištva, ki jih je gradbeno podjetje kupilo od svoje odgovorne osebe, kot fizične osebe, nakupna vrednost pa je za približno 21 tisoč evrov presegala dejansko vrednost.

Kriminalisti so preiskali tudi več poslovnih goljufij. Odgovorni iz gradbenega podjetja so pri sklenitvah poslov preslepili podizvajalce. Pogodbe so sklepali, čeprav so vedeli, da obveznosti ne bodo mogli izpolniti in storitev poplačati, ker je bilo podjetje v finančnih težavah.

Kot je znano, je bilo sicer podjetje Gradis eno prvih gradbenih podjetij, ki je ob začetku gospodarske krize leta 2009 propadlo.

Več lahko preberete v člankih:

Podjetje Gradis oškodovali za 7,7 milijona evrov

Ovadenih enajst iz Gradisa, malo možnosti za poplačilo terjatev